Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

69 млн. деца са застрашени от смърт поради бедност до 2030 година по данни на УНИЦЕФ

0 коментара
69 млн. деца са застрашени от смърт поради бедност до 2030 година по данни на УНИЦЕФ

До 2030 г. по предотвратими причини ще починат 69 млн. деца на възраст под 5 години, 167 млн. деца ще живеят в бедност, а 750 млн. момичета ще се омъжат в ранна възраст. Това сочи годишният доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс.

Докладът “Положение на децата по света“ показва какво очаква най-бедните деца по света, ако правителства, донори, бизнес и международни организации не засилят и не ускорят усилията си за подпомагане. "Отричането на равни шансове в живота на стотици милиони деца е повече от това да бъде застрашено бъдещето им – подхранването на циклите на неравностойност между поколенията застрашава бъдещето на техните общества", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

При бедните деца вероятността да умрат преди да навършат 5 години е два пъти по-висока от тази при децата на богати семейства, се казва в документа. Ако не се предприемат действия, 69 милиона деца ще умрат преди да навършат 5 години от предотвратими причини до 2030 г., повечето в Африка южно от Сахара. Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1.90 щатски долара дневно.

Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст от момичетата на богати семейства.

"Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", заяви за Ройтерс заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт. "Намаляване на неравенствата ще е добро за децата, но също и за предотвратяване на бъдещи кризи", добави той.

В доклада се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно увеличение от около 10 на сто на доходите, които ще получава като възрастен.
Около 124 милиона деца не посещават начално и основно училище. Техният брой се е увеличил с около 2 милиона от 2011 г. досега, сочи докладът.

Децата, родени от образовани майки, са с три пъти по-малка вероятност да умрат от децата на необразовани майки, много повече от тях ходят на училище, не се женят на детска възраст и раждат деца по-късно.

Докладът посочва, че е отбелязан значителен прогрес за спасяване живота на децата, когато те получават образование и хората биват изваждани над нивото на бедност. От 1990 г. в световен мащаб смъртността на деца под пет години е намаляла наполовина. Почти наполовина е намалял и броят на живеещите в бедност по света. Но този напредък не е нито достатъчен, нито справедлив, се казва в доклада.

250 милиона деца живеят в зони на конфликти, които засилват неравенствата, се казва в доклада на УНИЦЕФ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.