Цацаров: Чуждестраните прокурори питат има ли натиск над прократурата, Захариева заминава за Брюксел

Цацаров: Чуждестраните прокурори питат има ли натиск над прократурата, Захариева заминава за Брюксел

© Георги Кожухаров

Прокурорите от Великобритания, Германия, Испания и Холандия са задавали въпроси за начините на разследване на престъпленията, осигуряването на експерти и техника, както и за структурата на разследващите органи."Естествено питаха и за наличието на политически и медиен натиск върху съдии и прокурори", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в отговор на въпроси за мисията. Той не изясни какво означава медиен натиск според чуждестранните прокурори и какво - според нашата прокуратура.


Да падне клаузата за конфиденциалност, поискал главният проукорор заедно с Министерство на правосъдието


В споразумението за мисията, подписано между Службата за техническа помощ, която е орган на ЕК и от нейно име се осъществява проверката, от една страна, и Министерството на правосъдието и българската прокуратура, от друга, имало клауза за конфиденциалност, обясни Цацаров. Това не давало възможност за никакви изявления. "Ние искахме тази клауза да отпадне, не може да е тайна мнението на експертите", каза главният прокурор.




От понеделник в София са четирима чуждестранни прокурори заедно с двама служители на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия, които тряба да направят аализ на структурния и функционален модел на бъларската прокуратура.


Цацаров оцени високо проверяващите като "изключително високо квалифицирани прокурори" и ги отличи от другите експерти, които идват в България по Механизма за сътрудничество и проверка:
Според него разговорите до този момент били изключително конструктивни и има рязък контраст с онези които идват на мисии като служители на органите на ЕК. Защото това са прокурори, колеги с които разговаряхме на абсолютно професионален език", заяви главният прокурор.


Цацаров потвърди, че три са делата, които чуждите прокурори са поискали да анализират - "Сапард" "Гуцанов" и дело отпреди 12 години за отнемане на фирма на бълагарин живеещ в Германия Константин Мавродийски.


Министър Захариева заминава за Брюксел


Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заминава на еднодневно работно посещение в Европейската комисия, съобщиха от МП. В четвъртък тя ще се срещне със заместник-председателите на Европейската комисия Кристалина Георгиева и Валдис Домбровскис, с генералния секретар на Комисията Александер Италианер и с неговата заместничка Параскеви Миху.


Комисарят Домбровскис наблюдава работата именно на Службата за подкрепа на структурната реформа, която организира провеждащата се в София мисия на чуждестранните прокурори.
на Прокуратурата на Република България.


Генералният секретариат на ЕК следи работата по Механизма за сътрудничество и оценка, а Параскеви Миху оглави лично редовната мисия за преглед на мониторинга, която бе в София точно преди месец.


Всичко, което трябва да знаете за: