Белгия вдигна оборотите и разгроми Унгария по пътя към четвъртфинала

Белгия вдигна оборотите и разгроми Унгария по пътя към четвъртфинала

© Reuters

Белгия напомни за най-добрата си форма и демонстрира, че има причина да бъде сочена за фаворит, разгромявайки Унгария с 4:0 в най-резултатната победа на европейското първенство до момента.


"Червените дяволи" изиграха безспорно най-добрия си мач от началото на кампанията и с голове на четирима различни играчи - Тоби Алдервайрелд, Мичи Батшуай, Еден Азар и Яник Караско, записаха най-убедителния си успех на голям форум, който ги класира за четвъртфиналите.


Унгарците стояха добре на терена само в кратки периоди от мача и така и не успяха да намерят противодействие на мълниеносните атаки на съперника.




Въпреки това, те съвсем не играеха дефанзивно и до края се опитваха да намерят път към вратата на Тибо Куртоа. Неговият колега и най-възрастен играч в историята на финалите - Габор Кирай, пък изигра страхотен мач и спаси всичко, което можеше да бъде спасено, но и това не помогна на тима му.


В следващата фаза играчите на Марк Вилмотс ще се изправят срещу Уелс.


Срещата започна с натиск на Белгия и той доведе до гол още в 10-ата минута. Кевин де Бройне центрира от фаул, а в наказателното поле двама играчи на "червените дяволи" бяха оставени напълно непокрити. От това се възползва Алдервайрелд, който необезпокояван засече топката в мрежата.


До края на полувремето белгийците напълно доминираха, докато унгарците едва удържаха скоростните им атаки. Маджарите имаха по-голямо владеене на топката, но продължителното ѝ задържане не им помагаше особен срещу бързата офанзива на Белгия.


Белгия вдигна оборотите и разгроми Унгария по пътя към четвъртфинала

© Reuters


В 15-ата минута направилият много силен мач Габр Кирай изби в корнер опасен шут на Де Бройне. След 20 минути отново те бяха главните герои, като белгиецът изпълни перфектно пряк свободен удар от средно разстояние, но унгарският вратар с върха на пръстите си докосна топката и тя се отклони в напречната греда. В края на полувреме Кирай отново бе последна преграда, но този път изстрелът бе на Драйс Мертенс.


Белгия завърши първата част с 16 отправени удара - рекорд за едно полувреме на турнира до момента. След почивката нещата на терена се развиваха в същия дух и след няколко секунди игра Еден Азар шутира в горния ляв ъгъл, но Кирай отново се намеси великолепно и изби в корнер.


В 50-ата минута унгарците стигаха до една от най-добрите си възможности за гол след хубава многоходова атака. Адам Сзалай се оказа на добра позиция отдясно в наказателното поле, но скъси ъгъла си прекалено и прати топката от външната страна на мрежата. Няколко минути по-късно Балаш Джуджак центрира перфектно към нападателя и той стреля с глава, но Айдервайрелд изчисти в последния момент.


Белгия вдигна оборотите и разгроми Унгария по пътя към четвъртфинала

© Sergio Perez


Белгийците продължиха да търсят втори успокоителен гол, но унгарците заиграха доста по-уверено и чистите положения пред вратата им намаляха. Драйс Мертенс беше близо до попадение, но прати хубав успореден пас в наказателното поле над напречната греда.


Играчите на Марк Вилмотс все пак стигнаха до така търсения втори гол в 78-ата минута, когато Азар отново центрира перфектно в наказателното поле след пробив отляво, а влезлият като резерва Мичу Батчуай засече топката в мрежата с първото си докосване в мача. Две минути по-късно Азар ознаменува добрата си игра с попадение от границата на наказателното поле, което бе и неговото първо на голям форум.


Това напълно уби интригата в двубоя и до края той само се доиграваше. Унгарците направиха няколко хубави атаки в опит да вкарат поне почетно попадение, но това доведе само до четвърто попадение във вратата им след скоростна контра атака, завършена от Яник Караско в последната минута на редовното време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: