Победа на консерваторите в Испания сред спорни данни на социолозите

Победа на консерваторите в Испания сред спорни данни на социолозите

© Reuters

Испанската Народна партия на и.д. премиера Мариано Рахой спечелил най-много места на извънредните парламентарни избори в неделя, но победата бе засенчена от противоречиви данни за това дали има възход на крайната левица.


Прогнозните резултати според социолозите сериозно се разминават от предварителните при преброяване на над половината бюлетини.


Данни от екзит пол, проведен за телевизия TVE показа, че консерваторите ще получат между 117 и 121 депутати в 350-местния парламент. Това е по-малко от резултата от редовните избори през декември, когато партията получи 123 места, и далеч от 176 депутати, нужни за абсолютно мнозинство и самостоятелно управление.




Продължава възходът на "Унидос Подемос" (Заедно можем), коалиция, предвождана от крайно левите популисти от "Подемос". Този път те вече са втора парламентарна сила с между 91 и 94 места.


Традиционната левица на социалистите остават трети с 81-85 депутати.


Двете партии могат да съберат достатъчно гласове за мнозинство.


Либералната и проевропейска "Сидуиданос" повтори декемврийския си резултат от 26-30 гласа и четвърто място.


Но предварителни данни след преброяването на над 50% от бюлетините показва доста по-различна картина.


Според тях Народната партия взима 133 места, а социалистите са с 93. Това би означавало, че и двете традизионни партии в Испания са подобрили постиженята си спрямо декември.


"Подемос" и "Сидуиданос" отстъпват от позициите си преди половин година. "Унидос Подемос" е със 70 места (при 71 през декември), а либералите – с 29 (при 40 в края на 2015 г.).