Хърватка и мароканец спечелиха първия маратон в Стара Загора

Победителят беше определен в последните стотина метра

© Маратон Стара Загора

Победителят беше определен в последните стотина метра

Хърватката Николина Сустич и мароканецът Лахсен Мокраджи са първите шампиони на маратона в Стара Загора, който беше създаден с държавно финансиране от 55 хиляди лева.


Въпреки че организаторите се похвалиха с над 90 заявки за класическата дистанция, на старт застанаха малко над 70 души, а до финала стигнаха 55. От тях най-малко 13 са участници в маратона от световното първенство по лека атлетика за глухи, което се провежда в Стара Загора.


Иначе мъжкият маратон завърши драматично, а шампионът беше определен във финален спринт, който си осигури победата в последните стотина метра.




Най-издръжлив от бягащите в пакет през всичките 42 км атлети се оказа мароканецът Лахсен Мокраджи, завършил за 2.26:03 ч. На две секунди след него финишира кениецът Вачира, а секунда по-късно завърши и победителят от Варненския маратон Ахмет Насеф (Италия). Той единствен остава с шансове за джакпота от 20 хиляди лева, ако победи на Софийски маратон през октомври.


С най-предно класиране от българите е Илия Куцаров - 11-и с време 2.59:57 ч.


Шампионката при жените нямаше конкуренция след 10-ия километър

© Маратон Стара Загора

Шампионката при жените нямаше конкуренция след 10-ия километър


"Тежко състезание, но се оказа, че правилно съм разпределил силите си и бях най-свеж за финалния спринт. Последните 150 метра бяха просто "убийствени". Това е втора моя победа в България, тъй като през 2013 г. спечелих Софийския маратон. През октомври отново ще дойда за маратона в столицата ви", заяви след финала шампионът, който има във визитката си лично постижение 2.12 ч.


При жените победителката си осигури рано-рано комфортна преднина и просто я поддържаше до края. Атаката на Николина Сустич след десетия километър се оказа непосилна за останалите и хърватката финишира близо четири минути пред Неле-Алдер Беренс от Германия, която спечели златото от световното първенство за глухи. Времето на Сустич е 2:54,51 часа.


Трета остана българката Радосвета Симеонова с 3.08:30 часа, докато шампионката от Варна преди месец Еверлин Косгей (Кения) получи болки в краката и завърши четвърта, което я извади от битката за джакпота.


"Допадна ми трасето и рискувах с атака още в началото. Никой не ме последва и оставаше само да поддържам темпото, което хич не беше леко. За щастие удържах и това сега ме амбицира да пристигна в България и за Софийския маратон през октомври. Преди това обаче – междувременно - ще направя един ултрамаратон около Монблан," каза след Сустич.


Втора поредна победа на 21 км записа европейската вицешампионка на крос Милица Мирчева, който ще представя страната ни на олимпиадата в Рио в класическата дисциплина на 42.195 км. При мъжете в полумаратона най-бърз беше Юсеф Сбаи от Мароко.

Ключови думи към статията: