С 27% повече български визи за руски туристи са издадени за година

С 27% повече български визи за руски туристи са издадени за година

© Юлия Лазарова

Към момента има с 25 % ръст на заявените полети на летищата във Варна и Бургас в сравнение с миналата година, при руските туристи има 20 на сто ръст на ранните записвания, а издадените за тях визи са с 27% повече спрямо миналата година. Това обяви при посещението си в Средец министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".


По данни на министерството при германските туристи ръстът е между 5 и 35 на сто спрямо миналото лято. Туристите от Чехия и Унгария са с около 10 % - 15 % повече, посочи Ангелкова. Тя добави, че туристите от Полша и Унгария към момента бележат ръст между 10 и 15 %. Ръст с около 10 % има и при туристите от Франция. От Израел се очаква 15 % ръст, от Великобритания към момента с 10 % се движи ръстът, от Румъния също с 10 %.


Според министъра е рано е да се каже как Брекзит би се отразил на туристите от Великобритания. За правителството е особено важна сигурността. Създадени са съвместни контролни екипи, каза още Николина Ангелкова.




Тази година интересът на руските туристи е насочен предимно към Южното Черноморие, затова и към летище "Бургас" са насочени повечето от чартърните полети.


Посолството на България в Москва към момента е издало 105 хиляди туристически визи, на ден се издават около 4-5 хил. Ангелкова очаква интересът на руските туристи да се запази висок до края на летния сезон у нас.


Министърът на туризма е на двудневно посещение в региона, в рамките на което са предвидени срещи с местната власт и туристическия бранш, както и посещения на различни туристически обекти в Средец.

Ключови думи към статията: