Гризман изведе Франция до обрат срещу борбената Ирландия

Французите успяха да обърнат мача, въпреки че получиха гол още във втората минута

© Reuters

Французите успяха да обърнат мача, въпреки че получиха гол още във втората минута

Домакинът Франция постигна обрат от 0:1 до 2:1 срещу Ирландия и се класира за четвъртфиналите на европейското първенство.


Борбените ирландци затрудниха максимално съперника си, но през второто полувреме в рамките на няколко минути се сринаха и допуснаха обрат.


Островитяните откриха резултата с гол на Роби Брейди от най-бързата в историята на финалите дузпа, но след почивката Антоан Гризман с две попадения в рамките на три минути изведе тима си до победата.




Малко след головете му Ирландия остана с човек по-малко, след като Шейн Дъфи получи директен червен картон.


За място във финалната четворка французите ще се изправят срещу победителя от сблъсъка между Англия и Исландия.


Срещата започна по шокиращ за домакините начин. Още във втората минута Пол Погба се опита да се качи на гърба на Шейн Лонг и в процеса го събори в наказателното поле. Главният съдия Никола Рицоли не се поколеба и свири най-бързата дузпа в историята на европейските финали. Зад топката застана Роби Брейди, който не трепна и изведе тима си напред.


След попадението французите се хвърлиха в атака, но им липсваше острота. От своя страна ирландците се придвижваха чудесно по терена и лесно преливаха от защита в атака, което създаде доста главоболия на "петлите". В 22-ата минута Дарил Мърфи бе намерен в наказателното поле и стреля опасно в десния ъгъл на вратата на Юго Лорис, но вратарят с последни сили извади топката в корнер.


Гризман изведе Франция до обрат срещу борбената Ирландия

© Reuters


Въпреки териториалното предимство на Франция последното положение за първото полувреме отново бе за Ирландия. Шейн Дъфи засече с глава центриране в наказателното поле, но ударът му се размина на няколко сантиметра от целта.


Втората част започна вихрено за французите, които потърсиха бързо изравняване, но с това отвориха много празни пространства в задни позиции. В 49-ата минута след заучено изпълнение на корнер Лоран Кошчиелни игра с глава на близката греда, но мерникът му не бе точен.


Ирландците отговориха с хубав пробив на Джеймс Макклийн отляво и успореден пас в наказателното поле, който обаче бе избит от вратаря. Последваха силни минути за домакините, като опасни изстрели отправиха Блез Матюиди и Дмитри Пайе.


Гризман изведе Франция до обрат срещу борбената Ирландия

© Reuters


Натискът все пак даде резултат и в 58-ата минута Антоан Гризман засече с глава центриране на Бакари Саня отдясно, след като бе оставен напълно сам около точката на дузпата. Само три минути по-късно нападателят на "Атлетико" (Мадрид) направи обрата на своя тим пълен.


Оливие Жиру свали топката към него на границата на наказателното поле, а той направи крачка навътре и с плътен шут прати топката под плонжа на ирландския страж. Това бе негово трето попадение от началото на първенството, с което се изравни с лидерите в класацията на голмайсторите - Алваро Мората и Гарет Бейл.


В 66-ата минута ирландците понесоха нов удар, който предреши края на сблъсъка. Шейн Дъфи подсече отзад Гризман на границата на наказателното поле, докато той излизаше сам срещу вратаря и съдията му вдигна заслужен директен червен картон.


Гризман изведе Франция до обрат срещу борбената Ирландия

© Reuters


До края мачът се игра на една врата, а "петлите" усилено търсеха успокоителен трети гол. Андре-Пиер Жиняк се появи в игра на мястото на Оливие Жиру и раздвижи доста играта на своя тим. В рамките на няколко минути той отправи опасен удар, спасен от Дарън Рандолф, а след това удари и напречната игра със страхотен шут в далечния ъгъл.


Безспирните атаки на французите продължаваха, а ирландците рядко излизаха от собствената си половина. В 86-ата минута Жиняк отклони технично топката след центриране на Матюиди, но тя мина встрани от вратата. Малко след това отново той се озова на страхотна позиция, но не успя да уцели рамката.


В последните минути Ирландия се опита да наложи натиск, но не успя и вместо това бе близо до получаването на нов гол, но Рандолф се намеси великолепно и попречи на Гризман да оформи своя хеттрик.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: