Шотландски ход: Страната ще наложи вето на Brexit

Лондон не може да напусне ЕС, ако регионалният парламент не е "За"
93
Шотландски ход: Страната ще наложи вето на Brexit
Снимка: Reuters

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент ще обсъди възможността да блокира излизане на Великобритания от Европейския съюз, ако това е необходимо, за да бъдат защитени интересите на Шотландия, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Още по темата

По силата на сложния механизъм за прехвърляне на някои правомощия от Обединеното кралство на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, законодателството, с което Лондон ще задейства излизане от ЕС, трябва получи съгласието на регионалните парламенти.

На въпрос на телевизия Би Би Си дали ще поиска шотландският парламент да откаже законодателно съгласие, госпожа Стърджън отвърна: "Разбира се".

Шотландия гласува за оставане в ЕС на референдума за Брекзита, напомня Ройтерс.

"Предизвикателството за мен като първи министър в момента е да реша кой е най-добрият начин да защитя шотландските интереси, как да се опитам да предотвратя да бъдем изведени от ЕС против волята ни, с всички тежки и болезнени последствия, които това включва", заяви тя в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си.

 "Предизвикателството за мен, и моя отговорност като първи министър, е да се опитам да преговарям, за да защитя интересите на Шотландия", добави тя. Стърджън уточни, че ще разговаря с лидери в Брюксел през идните дни.

"Тази Великобритания, в която Шотландия гласува да остане през 2014 г., вече не съществува", заяви Стърджън, цитирана от Франс прес. Тя подчерта, че след като британците гласуваха за Брекзит, е много вероятно в Шотландия да се свика нов референдум за независимост. Две публикувани днес проучвания на общественото мнение показват, че те ще гласуват за обявяване на независимост от Великобритания в случай, че се състои нов референдум.

През 2014 г. 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане във Великобритания.

Според проучване на СкотПълс (ScotPulse) 59 на сто от тях днес биха гласували за независимост. Друго проучване, извършено от Панелбейз (Panelbase) за в. "Сънди таймс" показва, че 52 на сто са готови да гласуват за независимост.

Мисля, че шотландците ще сметнат за неприемливо, ако британското правителство им откаже произвеждането на нов референдум, заяви Стърджън.

"Бих посъветвала всеки бъдещ британски премиер да не заема тази позиция", добави тя.

Първият министър на Шотландия поиска и да участва в преговорите за Брекзита в Брюксел.

"Ще има много болезнени за Великобритания последствия. Искам да се опитам да защитя Шотландия от тях", заяви тя.

"Ние не искаме да излизаме от ЕС, за да се връщаме след това", добави Стърджън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Бавилон преди 7 години
До АнонименШотландците не са английски, а келтски народ. Никой друг народ на островите не е английски освен англичаните. Останалите са келтски народности: ирландци, шотландци, уелсци, корнуълци, келти на остров Ман и много, много потомци на разноцветни народи от цялото земно търкало.
65
0
 
5
 
! Отговори
Нямат производство преди 7 години
До от 76Не. икономиката на UK не е развита пропорционално на размерите на страната. Произвеждат някои неща, например храни, но и много храни внасят. Най-важното - тежката промишленост я няма, преди години затвориха основни производства, а останалите на улицата работници днес са 3-то поколение на помощи. Икономиката на Острова е твърде странно устроена, крепи се на далавери с офшорните зони, използване на бившите колонии, банково дело и туризъм. Но живеят добре. Гладни няма. Засега.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искат народите английски да излизат от евросъюза. Какво по голяма доказателство от това че и днес.бг го пише
63
1
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Хи-хи-хи, голям майтап става.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
82, ами значи лъжеш за амтопарка или пък имаш нужда от очила. То е достатъчно да излезеш на магистралата Лондон-Бристол, за да видиш какъв е автопарка и да разбереш откъде идват мнозинството от колите. Аз такова надмощие на немски коли и то нови спрямо коли от останалия свят не съм виждал никъде.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80, англичаните няма да се лишат от евтината работна ръка - просто ще си я избират. падащият курс на паунда е класически пример за това как съвременната икономика е повече резултат от финансови спекулации, които умишлено се ползват като удар срещу съответната неудобна страна. От друга страна паундът има нужда от известно сваляне, за да се раздвижи износа.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още за експорта до 76. Пич, има си официални данни - германският експорт към Англия е около 100 милиарда, вносът е 40 милиарда. Дефицит за Англия - 60 милиарда. със статистиката ли ще спорите? Ако мислите, че автомобилните компании в Германия се радзват на Брекзит, особено на фона на удара който преживяха от американските власт заради дизеловите двигатели и заради свития руски пазар, значи просто не сте в час
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
77, естествено, че са фалшиви. Трябва да влезете в Дейли Мейл и да видите отдолу коментарите. Пичовете твърдят, че на майтап са се регистрирали, за да видят доколко са реални подписите. Един се е регнал като Мики Маус и получил отговор на мейла си :Благодари Ви, че се регистрирахте мистър Маус:)). Какви са тези петиции с имейли. Че 30-ина офиса могат спокойно да генерират няколкостотин хиляди подписа за едно денонощие:)
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долния ми пост за колите беше за ком. 76
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
72, ти със сигурност не си ходил в Англия иначе щеше да те удари по главата фактът, че 80% от автопарка са немски коли БМВ/Мерцедес/Ауди/Фолксваген. И то нови коли - англичаните на 3-4 години си сменят колите. И е мания при тях да купуват германски автомобили. Тук-таме ще видиш някое Рено или Нисан, които се купуват обикновено на тийновете за първа кола.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изданието The Guardian съобщава, че подписите на молба за преглед на резултатите Brexit са фалшиви
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха-ха-ха. ако това е така става интересно.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде германята да пробват една търговска война с англичаните и последните да ги порежат с едни мита пък да видим каква е бълхата:))) Да си налягат парцалите германчетата, да си прочетат историята и да си спомнят, че колкото пъти са се дръ.вчили на англичаните все са яли хурката:)))
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
68, хихи, колко са джобни ще го разберат работещите в големите автомобилни корпорации:)))
52
1
 
3
 
! Отговори
nik преди 7 години
До Анонимен 67Хахахахаха, Германия прави по 30-35 милиарда излишък на година бе, няма да им е добре да ги платят те, ама няма и да се гътнат. Бълха ги охапала.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 .ти немците не ги мисли 68 милиарда за Германия са джобни.
50
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС/Гервмания ум.ре:)))). Сега да ги питам германята откъде ще компенсират 60 милиарда плюс, който имат в търговията с Великсобритания:). А са решили да се правят на мъже пред британците, а са им посекли икономиката. Берлин направо си ритна столчето:)))
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от вчера вече е ясно, че никой не е застрахован от Майдан. Дори и на англичаните в момента им спретват Майдан. Ако видите физиономиите, маниера и начина на протестиране на онези 100-ина човека в Лондон ще видите пълно съотвествие с всички цветни и добре направялвани "революции":)
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССР се разделиха културно, но някои от новите държави не разрешиха референдуми на народите, които се намираха под тяхна юрисдикция - Грузия (абхазците и осетинците), Украйна (Крим), Азейрбаджан (Нагорни Карабах) и затова се стигна до кръвопролития.
47
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
62, точно така. Доста политици, а и избиратели трябва отново да научат как демокрацията работи. Как само защото градът ти, или областта ти, или държавата ти е гласувала различно, не значи да искаш независимост или нещо подобно. Що за лудории? Има ясен мажоритарен вот за brexit, точка по този въпрос. 2014 Шотландия остана в UK, сега ще излезе с UK, после каквото иска да прави.