Турският парламент одобри състава на новия кабинет

Бинали Йълдъръм при представянето на министрите си пред парламента на 24 май

© Reuters

Бинали Йълдъръм при представянето на министрите си пред парламента на 24 май

Турският парламент гласува днес доверие на новото правителство с 315 гласа "за" и 138 "против", съобщи БТА.


Новият кабинет бе формиран от Бинали Йълдъръм на 24 май, два дни след като президентът Реджеп Тайип Ердоган го упълномощи да състави списък с новите министри. Премиерът, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието, направи размествания в кабинета на своя предшественик Ахмет Давутоглу - смени 11 министри и двама вицепремиери.


Все пак ключови министри останаха на постовете си - външният министър Мевлют Чавушоглу, вътрешният Ефкан Ала, енергийният министър Берат Албайрак, министърът на правосъдието Бекир Боздаг и финансовият министър Наджи Агбал. Премиерът върна в кабинета министъра на икономиката Нихат Зейбекчи, който заемаше този пост до изборите през 2015 г., и остави Мехмет Шимшек като вицепремиер за икономическата политика.


По мнението на редица анализатори новото правителство и новият премиер са доста по-близки до Ердоган, отколкото беше кабинетът на Давутоглу, посочва БТА. Като основни цели на кабинета Йълдъръм посочи борбата с тероризма и приемането на нова конституция с положение за преход към президентска форма на управление или възможност президентът да запазва партийната си принадлежност.


Всичко, което трябва да знаете за: