Радан Кънев пак поиска съюзен конгрес за обединение на Реформаторския блок

Лидерът на ДСБ Радан Кънев.

© Анелия Николова

Лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отправи последен призив към останалите партии от Реформаторския блок за провеждането на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес преди изтичане на срока на коалиционното споразумение. Той обикаля страната с кампания, наречена "20 минути Радан. 200 минути за вашите въпроси", като днес беше в Русе.


"Споразумението на Реформаторския блок се изчерпва с президентските избори. Преди тях ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели Блокът да стане единен политически субект", каза Кънев, цитиран от БТА. Той добави, че конгресът трябва да реши въпроса за позиционирането на Блока към властта, да реши въпроса за лидерството и за механизма на вземане на решения, както и да се произнесе за кандидата за президент.


Последният опит за провеждането на съюзен конгрес беше в средата на предизборната кампания на извънредния парламентарен вот през октомври 2014 г. Тогава Кънев поиска да оглави Блока, но лидерите на други две от партиите - Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС), се обяви против. Те заплашиха, че няма да отидат на конгреса и така Кънев оттегли кандидатурата си.




На България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии десноцентристки кандидат за президент - това решение е било взето на първото заседание на изпълнителния съвет на ДСБ, състояло се в Русе, каза още Кънев.


По думите му изпълнителният съвет на ДСБ изключва възможността за съвместно участие както с "националпопулистки формации - от типа на "Атака" или Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм - от типа на ДПС и на ДОСТ". "Те не могат да бъдат наши партньори, тъй като имаме и с едните, и с другите коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес", заяви лидерът на ДСБ.


Според него кандидатът за президент трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и за радикална реформа в правосъдието.


"Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България - ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в "център" и в "дясно", заяви Кънев. Той добави, че съжалява за отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, но "за нас тази тема не е затворена - това е верният път, за да не се допусне ляв президент и президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната".


На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев заяви, че е останал дълбоко разочарован от "себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ", когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев. "По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира", заяви Кънев.


По думите му ДСБ иска кандидат за президент, който да спечели изборите от първи тур. По-рано днес същата теза изрази и другият съпредседател на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски (ДБГ).


В отговор на въпрос Кънев коментира още, че ако Георги Първанов се кандидатира, той няма шансове да достигне до балотаж.


Всичко, което трябва да знаете за: