Люис Хамилтън се завърна към победите с триумф в Монте Карло

Хамилтън заложи на алтернативна стратегия и не сбърка

© Reuters

Хамилтън заложи на алтернативна стратегия и не сбърка

Световният шампион Люис Хамилтън сложи край на черната си серия от почти седем месеца без победа във Формула 1 и триумфира в Гран при на Монако.


Британският пилот на "Мерцедес" заложи на алтернативна стратегия с едно спиране в бокса, която се оказа успешна и му донесе първото място.


Стартиралият от първа позиция Даниел Рикардо от "Ред бул" не успя да превърне полпозишъна си в победа и остана втори. Треата позиция изненадващо бе за мексиканския пилот на "Форс Индия" Серхио Перес, който направи много силно състезание.




Себастиан Фетел се нареди четвърти, следван от Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг. Лидерът във временното класиране Нико Розберг завърши чак седми и сложи край на трите си поредни успеха в Монте Карло, където живее.


Той обаче продължава да е първи в класирането при пилотите със 108 точки, а Хамилтън вече е с 82. Трети е Даниел Рикардо с 66 точки.


Състезанието започна по необичаен начин заради проливния дъжд над Монте Карло, който принуди колата за сигурност да води колоната цели осем обиколки. Веднага след като започна същинската част на надпревата, Джолиън Палмър с "Рено" се вряза в предпазната ограда. Това наложи още в три обиколки да има ограничение на скоростта.


Кими Райконен с "Ферари" отпадна от състезанието, след като не успя да вземе завой и също се блъсна в огражденията в 12-ия тур. В това време Рикардо и Хамилтън водеха ожесточена битка за първото място. Изходът от нея обаче дойде след фрапантна грешка на механиците на "Ред бул" в 32-ата обиколка. Те не бяха готови за смяна на гуми при влизането на Рикардо в бокса и той загуби ценни секунди. Това му коства лидерската позиция, която Хамилтън не изпусна до края.


Рикардо не се отказа и няколко пъти атакува Хамилтън, но бе умело париран. Двамата караха със "суперсофт" гуми повече от 40 обиколки, но те все пак издържаха и рокади на върха нямаше. Напрежението се увеличи в последните няколко тура, тъй като отново заваля дъжд, но не се стигна до инциденти.