Порошенко наложи санкции на ръководители на руски медии

Порошенко наложи санкции на ръководители на руски медии

© Reuters

Украинският президент Петро Порошенко подписа указ за налагане на санкции на ръководители и ключови сътрудници на редица водещи руски медии, предаде ТАСС. "С този указ държавният глава въвежда в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО), с което до 31 декември 2017 г. се налагат лични специални икономически и други ограничителни мерки на физически лица, които създават реални и потенциални заплахи към националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на пресслужбата на президента.


Общо в списъка има 17 имена. Сред тях са генералният директор на "Първи канал" Константин Ернст, генералният директор на ТАСС Сергей Михайлов, генералният директор на общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания Олег Добродеев и главната редакторка на телевизионния канал "Русия днес" Маргарита Симонян.


Порошенко е наредил на украинското министерство на външните работи да информира компетентните органи на ЕС, САЩ и други държави за въвеждането на санкции и да постави въпроса за налагането на аналогични ограничителни мерки спрямо съответните лица.


По-рано днес президентът на Украйна утвърди решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, което отменя забраната за влизане в страната за 29 руски и чуждестранни журналисти, сред които и българката Елена Йончева.

Ключови думи към статията: