В парламента има дебат и компромис, но не и задкулисие, обяви Цецка Цачева

В парламента има дебат и компромис, но не и задкулисие, обяви Цецка Цачева

© Анелия Николова

Удовлетворена съм от това, че НС не е само печат, върху предварително ясно гласуване – има дебат, компромис, но не и уговорки и задкулисие, категорично", каза днес по БНТ председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Думите и бяха в отговор на въпрос, дали управлението не се крепи на все по-големи компромиси.


"При осем парламентарни групи и липса на категорично мнозинство е трудно, но това е демокрацията", посочи Цачева. Тя не се съгласи с твърдението на водещия, че промените в Избирателния кодекс са театър. "Ако намеквате за изкуство – да, това беше варианта, след ветото на президента", уточни Цачева. Тя изрази надежда, че в най-скоро време тази страница ще бъде затворена.


"Бяхме против да се променят правилата, заложени в стария Изборен кодекс, но след референдума, организиран от президента и отговора на въпроса за дистанционното гласуване, народното събрание беше задължено да се произнесе с решение. Ние го направихме и се наложи да се вкара законопроект за промяна", обобщи председателят на парламента. Цецка Цачева изрази мнение, че в крайна сметка, с последните промени, предложени от мнозинството в парламента, ще се намери баланса между желанията на българите в чужбина и възможностите на държавата.




По повод референдума, организиран от "Шоуто на Слави", Цачева обяви, че въпросите, които в прав текст засягат статуквото, са провокативни. "Като юрист, съм наясно с Конституцията, убедена съм, че някои от въпросите са на границата, но това трябва да го каже Конституционният съд", посочи председателят на парламента.


Що се отнася до президентската номинация на ГЕРБ, Цачева обяви, че сега партията търси текущи отговори на трудни въпроси. "Имаме сили на продължим напред, въпросът с кандидата за президент ще получи отговор, когато му дойде времето. Фокусът сега е върху реалното управление", затвори темата тя.


Всичко, което трябва да знаете за: