Пиронкова стигна осминафиналите в Париж след разгром над Стивънс

Пиронкова имаше нужда от едва 50 минути, за да елиминира поставената под №19 Стивънс

© Associated Press

Пиронкова имаше нужда от едва 50 минути, за да елиминира поставената под №19 Стивънс

Цветана Пиронкова разби американката Слоун Стивънс с 6:2, 6:1 и за пръв път в кариерата си достигна осминафиналите на "Ролан Гарос".


Българската тенисистка продължи отличното си представяне в Париж и преодоля третия кръг на надпреварата без загубен сет. На старта тя елиминира поставената под №16 Сара Ерани след 6:3, 6:2, а след това победи Йохана Ларсон от Швеция със 7:5, 7:6 (6).


Пиронкова имаше нужда от едва 50 минути, за да се справи със заемащата 22-ото място в световната ранглиста Стивънс. Пловдивчанката имаше три загуби от три мача срещу американката, но по безапелационен начин прекъсна тази серия.




Намиращата се на 102-ото място в света Пиронкова взе сладък реванш за поражението от Стивънс преди година на същата фаза на "Ролан Гарос", а в спор за място на четвъртфиналите ще се изправи срещу световната номер 2 Агниешка Радванска.


Полякинята, чието най-добро представяне в Париж е четвъртфинал от 2013 г., имаше тежък мач с чехкинята Барбора Стрицова, който спечели с 6:2, 6:7 (6), 6:2.


Началото на двубоя между Пиронкова и Стивънс не предвещаваше подобен развой, след като американката реализира ранен пробив и поведе с 2:0. Пиронкова обаче отговори с изключителна серия от 18 поредни точки, която сама прекъсна с двойна грешка. Това не й попречи да вземе подаването си и да поведе с 5:2.


Българската тенисистка продължи наказателната си акция, спечели първия сет с нов пробив и взе седми последователен гейм, за поведе на старта на втората част.


Стивънс прекъсна серията на Пиронкова и изравни при 1:1. Това обаче беше всичко, което американката направи в този мач. Българката влезе в нова страхотна серия и набързо приключи двубоя, печелейки пет поредни гейма.


Пиронкова завърши двубоя с 13 печеливши удара и само девет непредизвикани грешки, докато Стивънс пласира едва девет уинъра и допусна 26 грешки.


Бившата полуфиналистка от "Уимбълдън" демонстрира солиден начален удар и загуби едва осем точки в своите подавания, като в същото време спечели 28 от 45-те точки, в които посрещаше.


Пиронкова е първата българска тенисистка на осминафинал в Париж от Сесил Каратанчева, която на 15 години игра четвъртфинал през 2005 г.


28-годишната пловдивчанка за четвърти път в кариерата си ще играе във втората седмица на турнир от Големия шлем след полуфинала на "Уимбълдън" през 2010 г., четвъртфинала в Лондон през 2011 г. и осминафинала на US Open през 2012 г.

Ключови думи към статията: