Македонският президент отмени амнистията си за 22 политици

Македонският президент отмени амнистията си за 22 политици

© Associated Press

Президентът на Македония Георге Иванов отмени решението си да предостави амнистия на 22 политици, обвинени за големия скандал с масово незаконно подслушване, ратърсващ страната вече втора година.


"Реших да прекратя действието на амнистията за всички политически свързани лица, за всичките 22", заяви той на пресконференция в Скопие, където само направи изявление и не прие въпроси от журналистите.


"Ройтерс" отбелязва, че миналия месец Иванов амнистира 56 души и сега не е ясно дали сред тези, за които това вече не важи, са бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски или лидерът на опозиционните социалдемократи Зоран Заев. Груевски е обвиняван, че е основната фигура, стояща зад нарежданията за подслушване на близо 20 000 души, а Заев започна през февруари 2015 г. да разпространява откъси от тези записи.




В споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС, партиите се договориха за предсрочни избори и разследване от специален прокурор на обвиненията за плътен контрол от властта над журналисти и магистрати, както и за незаконни действия по време на избори.


С решението си за амнистия президентът върна протестиращите по улиците и новата фаза на кризата доведе до отмяна да изборите, насрочени за 5 юни. Сега той, изглежда, отговаря на част от настояванията на международните посредници и опозицията, макар те да искаха пълно анулиране на амнистията.

Следващата седмица би трябвало македонският парламент да продължи по процедура за отстраняване на Иванов от власт, започната от 50 депутати.


Всичко, което трябва да знаете за: