Нибали спечели 19-ия етап на Джирото, а Чавес съблече лидера Краусвайк



Шампионът от 2013 г. Винченцо Нибали спечели титаничния деветнадесети етап от колоездачната обиколка на Италия, а лидерът в генералното класиране Стивън Краусвайк се срина и загуби розовото трико за сметка на Естебан Чавес.


Нибали показа най-здрави крака в тежката 162-километрова отсечка между Пинероло и Ризул и се върна в битката за крайната победа.




Състезателят на "Астана" излезе втори в генералното класиране и се доближи само на 44 секунди от Чавес, а Крайусвайк се срина до третото място с пасив от 65 секунди до новия лидер.


Днешният етап включваше две много тежки изкачвания и стръмен финал на височина. На първото беше достигната най-високата точка в Джирото - Koл дел'Анело (2744 м). Второто беше с дължина от 13 километра, среден наклон от 7% и 15 серпентини по пътя към финалната линия.


Групата на фаворитите успя да изръси третия в генералното класиране Алехандро Валверде на първата височина, но истинската драма се разигра в дългото спускане от Кол дел'Анело.


Заобиколеният от ледове път и студеният асфалт изиграха лоша шега на Краусвайк, който изпусна един от завоите и се заби в преспите. Това се случи 50 километра преди финала, а холандецът се забави повече от 20 секунди, преди да се качи отново на велосипеда.


Състезателят на "Лото-Джъмбо" нямаше как да догони останалите фаворити и очаквано продължи да губи време до края на отсечката. Той започна етапа с аванс от 3:00 минути пред Чавес, но го завърши на 16-а позиция на 4:54 минути зад Нибали.



Акулата от Месина понесе много критики за представянето си в тазгодишната обиколка, но опроверга всички с блестяща езда на последната височина.


Колоездачът на "Астана" дълго време се движеше в група с Чавес, Микел Ниеве и Деиго Улиси, преди да предприеме мощна атака, която остана без отговор.


Италианецът измина етапа за 4,19:54 часа, а Ниеве пристигна втори с изоставане от 51 секунди. Чавес също забуксува в края и завърши трети на 53 секунди след Нибали.


Улиси финишира с пасив от 62 секунди, следван от Рафал Майка, възстановилия се Валверде и Ригоберто Уран. Тримата завършиха 2:14 минути след победителя в етапа. Испанецът загуби мястото си в тройката и вече е четвърти на 1:48 мин. зад Чавес.


В днешния етап имаше още едно падане на водещ състезател. Илнур Закарин от "Катюша", който беше пети в генералното класиране, изхвърча от пътя и се приземи много тежко на опасен участък. Той се размина само с фрактура в ключицата, но трябваше да прекрати участието си в Джирото.

След отпадането на Закарин на пето място в класирането се придвижи Майка, който се намира на 3:59 минути зад Естебан Чавес. Носителят на бялата фланелка за най-добър млад състезател Боб Юнгелс вече е шести с пасив от 7:52 минути, следван от Андрей Амадор (+9:34 мин.) и Уран (+12:18 мин.).


Утре предстои още по-тежък етап, който ще реши битката в Джирото. Toй е по-кратък от днешния - 134 км, но за сбогуване с Алпите организаторите са приготвили три големи височини, много стръмни 2.5 км за финал и общо 4300 метра за изкачване.