Опаковки на "Киндер сюрприз" с тъмнокожи момчета смутиха социалните мрежи

Скрийншот на фейсбук страницата Pegida - BW Bodensee

Скрийншот на фейсбук страницата Pegida - BW Bodensee

Снимки на цветнокожи деца, които замениха традиционния образ на русото и синеоко момче на опаковките на известните германски шоколади "Киндер сюрприз", разгневиха членове на антиислямското движение ПЕГИДА.


Снимките на опаковките са разпространени преди седмица във Фейсбук страницата на ПЕГИДА в гр. Бодензее, провинция Баден-Вюртемберг. "Това шега ли е?", питаше групата в текста към снимката на кутийките шоколад.


Новите опаковки са част от маркетингова кампания преди Европейското първенство по футбол, което ще започне на 10 юни във Франция. Тъмнокожите и тъмнокоси момчета се оказаха футболисти от националния отбор на Германия като деца. Сред снимките са тези на Жером Боатенг и Илкай Гюндоган, които са родени в Германия.




Разпространяването на снимката с опаковките с цветнокожи момчета скоро предизвика осъдителни коментари в страницата на ПЕГИДА. "Те няма да се спрат пред нищо" и "Горката Германия", гласяха част от тях и под снимката дори имаше призиви за бойкотиране на "Киндер сюрприз", пише ДПА.


След като се разбра, че на опаковките са показани детски снимки на футболисти от националния отбор, ПЕГИДА призна, че се е "хвърлила в гнездо на оси", отбелязва Би Би Си. Лидерите на антиислямската група се разграничиха от публикацията, а в сряда тя бе изтрита. В социалната мрежа обаче продължават да се разпространяват скрийншотове с коментари, предимно осъждащи расистката позиция.


Междувременно производителят на "Киндер" заяви, че не би толерирал ксенофобията или дискриминацията. "Бихме искали да се дистанцираме от всеки вид ксенофобия или дискриминация. Ние не приемаме, нито толерираме това в нашата Фейсбук общност", се казва в официално изявление на компанията "Фереро".


Отношение по въпроса взе и Германският футболен съюз, който в сряда остро осъди коментарите, наричайки ги "безвкусни". "Германският национален отбор по футбол е един от най-добрите примери за успешна интеграция", заяви президентът на футболния съюз Райнхард Гриндел пред журналисти по време на тренировъчен лагер в Аскона.