Разследващ полицай даде на съд зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

Разследващ полицай даде на съд зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

© Надежда Чипева, Капитал

Разследващ полицай от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) e дала на съд зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, сочен за дясна ръка на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи в. "Капитал". Искът е за 30 хил. лв. за непозволено увреждане, а причината - че полицайката е била обиждана и заплашвана от висшия прокурор в кабинета му.


Случаят е без прецедент


Това се твърди в исковата молба на полицай Любомила Ценова от ГДБОП до Софийския градски съд, където е вече образувано гражданско дело. Искът срещу прокурор от толкова висок ранг е без прецедент. А конкретната случка, послужила за повод, се е разиграла на 13 май в Съдебната палата, в кабинета на Сарафов.




Ценова е била извикана заедно с нейна колежка в прокуратурата в качеството й на разследваща на досъдебното производство срещу фирмата "Агромах", което е все още срещу неизвестен извършител по подозрение, че дружеството изпълнител на мащабни обществени поръчки за 100 млн. лв. си е спестило данъци за около 14 млн. лв.


По думите ноа Ценова в исковата й молба Сарафов се е нахвърлил срещу нея и я е обиждал. Укорил я, че събира доказателства, които не били в полза на обвинението. (Според НПК целта на процеса във всичките му фази е разкриване на обективната истина, а не събиране на доказателства само в посоката на обвинението, обясняват юристи.)


Зададен й бил с остър тон въпрос дали е разпитвала повторно човек на име Десподов и защо е бил с адвокат, тя потвърдила, че го е разпитала като свидетел, но отрекла че адвокатът е присъствал. И уточнила, че е бил предупреден прокурорът от ВКП Наков за искането на свидетеля да бъде разпитан повторно.


Любопитно е, че в онзи момент около заседателната маса в кабинета на Сарафов присъства и самият прокурор Наков, още един прокурор от ВКП, шефката на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова, както и шефовете на дознателката - директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и заместникът му Стефан Джолев, който отговаря за разследванията.


Случаят излиза от рамките на конкретния конфликт и отразява нехаресване на ГДБОП от главния прокурор


Според "Капитал" случаят излиза извън рамките на съдебния иск и отразява противоречия между службата ГДБОП, която разкрива тежки престъпления и сложни корупционни мрежи, от една страна, и главния прокурор, който очевидно не я харесва и няколко пъти я критикува публично. Явно поради тази причина той поставя хомот на БОП-а, като с най-различни заповеди и инструкции силно ограничава разследванията, по които службата може да работи, коментира "Капитал".

Що се отнася до безпрецедентния съдебен иск срещу зам.-главния прокурор, оттук нататък той е в ръцете на съда, който ще реши на чии показания да хване вяра.

Ключови думи към статията: