Условията за бежанците в BG – несъвместими с човешките права!

Религиозното убежище – последен изход за стотици мигранти в Германия
27 май 2016 18:42, Елка Василева
53
Условията за бежанците в BG – несъвместими с човешките права!
Снимка: архив, Булфото

Пещиуан Насер Абдел е успял да избегне експулсиране от Германия, само защото е получил религиозно убежище от енорийската католическа църква в Туцинг край Мюнхен - но заради тази практика, толерирана от властите, иракчанинът язид не може да напуска църковното жилище, пише Полин Кюрте от Франс прес.

За да не затъне в монотонно всекидневие, 21-годишният младеж сортира дарени от паството играчки и дрехи в бивш басейн, превърнат в склад, досами имота на църквата.

"Правя го почти всеки ден, за да не скучая", споделя на доста добър вече немски иракчанинът, възпитан в язидската вяра - предмюсюлманска религия, преследвана от джихадистката групировка "Ислямска държава".

През последните четири месеца Пещиван изобщо не е излизал от помещенията на католическата църква в заможното градче, разположено на брега на идиличното езеро Щарнберг. Той дели малкия апартамент, предоставен от енорията, с още един язид на име Сууд Яздин Араб.

Близо 400 случая в Германия

"Тук наистина е все едно и също. Щом попривършим с дрехите, залягаме над немския например. Почти не се срещам обаче с хора отвън. Трудно е", отбелязва 24-годишният Сууд. Пристигнал в Туцинг едва от месец, той още не говори немски и му превежда неговият сънародник.

Близо 400 мигранти като тях живеят под закрила в германски католически или протестантски енории, които все още предоставят религиозно убежище - хилядолетна традиция, позабравена, но ширеща се отново в страната с разрастването на миграционната криза в Европа.

"В повечето случаи ги пазим от препращане в Унгария или България, където поставят бежанците в условия, несъвместими с човешките права", обяснява отец Петер Брумер, 58-годишен свещеник от Туцинг, който вече над 20 години води борба за каузата на религиозното убежище.

Експулсиране налагат европейските предписания, изискващи мигрантите да подават молби за убежище в първата европейска държава, която ги регистрира. Германия е започнала пак да прилага тази процедура, често пренебрегвана в разгара на миграционната криза, когато само през 2015 г. в страната пристигнаха над един милион търсачи на убежище.

Според Петер Брумер църквата защитава хора, които биха имали всички шансове да получат бежански статут в Германия като подлагани на гонения в собствените им страни.

"Приемаме бежанците, чиито молби за убежище има изгледи да бъдат одобрени, и за които сме последният възможен изход", заявява той.

Подборът няма нищо общо с вероизповеданието. "Един християнин не прави разлика между хората в нужда", отсича свещеникът. Тъй че в Туцинг се случва мюсюлманите, поставени под защита, да се молят току до храма с луковично кубе на камбанарията.

Храната, наемът и медицинските грижи за двамата язиди се поемат от енорията, която им е дала подслон. "Правим услуга на властите, нали не плащат за тях", подмята с усмивка отецът.

Сивата зона

От гледище на закона религиозното убежище попада в "сива зона", доколкото не е предвидено от германското законодателство. Предоставянето му - по усмотрение на съответния свещеник или пастор, понякога обаче дразни властите на страната.

Миналата година германският вътрешен министър Томас де Мезиер дори го сравни с прилагане на шериата - ислямския закон, но си взе думите обратно.

На практика властите проявяват търпимост към религиозното убежище. "Всяка институция трябва да спазва германските закони. В случая с религиозното убежище обаче уважаваме и особената роля на църквата", изтъква Щефан Фрай, говорител на баварското вътрешно министерство.

"Не сме някаква зона извън закона, не се крием и властите могат да влизат свободно в нашите помещения", уверява Петер Брумер. Но допуска, че при нужда би попречил и със сила да прогонят от страната закрилян от него човек.

Колкото до двамата язиди, те за всеки случай не се показват навън от църковния имот.

За Пещиуан Насер Абдел впрочем дългото очакване е на път да свърши. Защото според същите европейски правила, след като прекара половин година в Германия, той ще може съвсем законно да иска убежище в страната.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
32
 
! Отговори
Дъртака преди 7 години
Добре дошли всички бежанци и черни индивиди ви е сте бъдещето на Бг и довиждане млади българи спсасявайте се в Европа и не се връщайте щото такава е политиката на наще политици недоядени и алчни
33
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те условията и за БЪЛГАРСКИТЕ граждани не са съвместими с човешките права, ама БХК е много зает да защитава правата на шведите, а не на българите...
32
0
 
36
 
! Отговори
Антон Иванов преди 7 години
Когато поставяме каруцата пред коня,колата няма да тръгне.Има едни които не знаят как да се реши проблема и други , които не искат.Тези,които не искат имитират активна дейност,за да заблуждават.За една седмица войната може да се спре.После,тези милиарди,които сега отиват за посрещане,медицина,храна,облекло...т.н.да отидат за възстановяване на тези държави и хората да се върнат в родината си.Може,ама няма да стане, Никой не споменава виновника,все едно че не съществува.ДЕМОНОКР
31
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незаконно проникнали -бежанци ??? Няма ,,бежанци ,,в България. Бежанците са измама ,която тъпо и упорито , ни внушават . Тоест лъжат . А уж честостта, било демократична ценност .Излиза, че лъжата е демократична ценност.
30
0
 
34
 
! Отговори
СССС преди 7 години
До демократИ от останалите 2/3 няколко милиона са татари, ядиги, абхази, карачай-балкарци, чеченци и изобщо всякакви кавказци, араби, асирийци, узбеки, таджики и какви ли още не народности.
29
0
 
37
 
! Отговори
Националфашист преди 7 години
До монархокомунистМусолини наистина едва ли е говрел турски, така че има нещо.
28
0
 
43
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Една трета от населението на Турция са кюрди.Напълно в духа на демократичните ценности ще имат собствена държава.Ердоган ще почне да буйства,но бързо ще му спуснат чакмака и заменят с някой демократ!
27
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде де ,експулсирайте ги. Те пак ще се върнат, защото помощите в Германия са 10 пъти по-големи отколкото в България. Тук трябва да се работи, а не да се лежи на едната лъжа - язид съм, язък!В същност тази статия показва как официалните власти в Германия гледат да се отърват от мигрантите. Социалната система се пука по шевовете.Българите, ако останат 4 седмици без работа им купуват обратния билет, а арабите след срока за бежанец си ги държат, даже започват да им дават като на безработн германци
26
1
 
44
 
! Отговори
Демократор преди 7 години
До ДемократизаторБългария трябва да се откаже от съседската лоялност и да приеме дейците на Кюрдската работническа партия, ако напъните да се говори за официален турски продължават.
25
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Демократизатор"-измислената ти дума,не означаваща нищо,показва неистовото ти желание за ислямизация на една от най-древните европейски държави,което няма да ти се получи и затова си заминавай там,от където си дошъл,за да се чувстваш удобно и комфортно в свои води.
24
23
 
34
 
! Отговори
Демократизатор преди 7 години
България трябва да се откаже от фашизма и да приеме турския език като втори официален. Има над 1 милион турскоговорящи(турци,роми,българи и други по-малобройни етноси)
23
0
 
49
 
! Отговори
Законът преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯТакваз е конституцията. Нацията е една, държавата е една, официалният език е един.Сега някои активисти на ДПС са се наканили да лапнат по-голям залък, отколкото могат да глътнат, проблемът си е техен. Българските турци като цяло са разумни и свестни хора.
22
0
 
43
 
! Отговори
Рота преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯНе знаех, че кюрдският е станал официален език в Турция. Кога това?
21
0
 
40
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯЩото е официален в Турция.
20
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до кога ще наричате имигрантите бежанци.
19
0
 
46
 
! Отговори
26882 преди 7 години
Ххаха, очакваме прииждане на германците в България, като най- спокойна зона, без бежанци.
18
0
 
52
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯАко българи бяха на мястото на бежанци и бягаха от държавата си в богатите арабски страни и минаващи незаконно границите им през постинята знаеш ли какво щеше да се случи с тези българи???Още що те видят и щяха да ти пръснат зелката!А ти се надявай ,че ако отидеш там църква це ти направят, ще ти осигурят 5 - звезден хотел джобни и т.н .Бум зелката и заравяне с една права лопата!
17
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно се забравят 5 века Турско робство . И да искаме не можем да заобичаме мюсюлманите поради тази причина . Другото , е че народа живее бедно и няма как беден човек да е голям хуманист.
16
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Условията на живот на хиляди българи , при това работещи в родната си страна , са ОГРОМНО И ОТВРАТИТЕЛНО нарушение на човешките права. ПРИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ПОЛОЖЕНИЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ В СТРАНАТА НИ, Е СЪОТВЕТНО НА УСЛОВИЯТА, СЪЗДАДЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Условията за бежанците в BG несъвместими с човешките права!"Aми да не идват тогава...