Слабата светлина на галактики - заради свръхмасивни черни дупки

Наблюдавана е галактика от типа "червени гейзери" като модел
27 май 2016 11:14, Елка Василева
3
Слабата светлина на галактики - заради свръхмасивни черни дупки
Снимка: архив, Reuters

Астрономите се затрудняват да намерят обяснение за съществуването на тъмни и бледи галактики. Защо при формирането си галактиките са ярки и съдържат голямо количество новородени звезди, а с възрастта стават по-тъмни и "безжизнени"? Ново изследване може да е намерило отговор на този въпрос, съобщи ЮПИ.

Астрономи наблюдавали галактика от наскоро открития тип "червени гейзери" като модел, който да разясни какво "изключва" светлината на галактиките. В галактиките от типа "червени гейзери" има силни звездни ветрове, за които учените предполагат, че са генерирани от слабоенергийни свръхмасивни черни дупки. Тези ветрове затоплят голямото количество газ в галактиката и пречат на охлаждането и кондензацията, които са нужни за формирането на нови звезди.

"Звездите се формират от газ така, както водни пари кондензират, за да се превърнат в дъждовни капки - заяви астрофизикът Микеле Капелари от Оксфордския университет. - И в двата случая е нужно газът да се охлади, за да се стигне до кондензация. Не можехме да разберем какво предотвратява въпросното охлаждане в редица галактики. Но след като създадохме модел на движението на газа в галактика от типа "червени гейзери", констатирахме, че газът е изтласкван далеч от галактичния център и избягва гравитационното привличане."

Учените изследвали кандидат галактики от типа "червени гейзери" във формат 3D, като използвали данни, събрани в рамките на изследването MaNGA, свързано с картографиране на съседни галактики с помощта на обсерваторията "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Данните позволили да се създаде модел на движението на газа във вътрешността на галактиката и да се очертае маршрутът на звездните ветрове. Механичното им въздействие обяснява как газът е затоплен и му се пречи да стигне до кондензация в "спяща" галактика.

"Звездите се формират от газ, но в редица галактики не се раждат звезди въпреки изобилието от газ - поясни ръководителят на изследването Едмънд Чунг от института Кавли за физика и математика на Вселената към Токийския университет. - Знаехме, че "инертни" галактики се нуждаят от някакъв механизъм, чрез който да се пречи на формирането на звезди. Смятаме, че свързаният с галактиките от типа "червени гейзери" феномен обяснява как подобни галактики поддържат своята инертност."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: светлинагалактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слабата светлина на галактики - заради свръхмасивни черни дупки - - - Ами запалете ламБите в тия черни дупки тогава .....