Актове за алкохол и телефон най-често падат в съда

Всеки трети акт пада, ако се обжалва, според статистика на МВР
Обновена: 2 май 2016 16:52 | 2 май 2016 16:51, Веселина Йорданова
27
Актове за алкохол и телефон най-често падат в съда
Снимка: архив, БулФото

Актове за говорене по телефон и шофиране след употреба на алкохол, съставени от КАТ, най-често се обжалват от шофьорите и падат в съда. Това съобщиха за "Монитор" адвокати, които защитават правата на водачите, хванати в нарушение.

Причината е, че има много неуредени неща при изследването за каране в нетрезво състояние, както и за неизползването на хендсфри. Според Наредба номер 30 на министрите на здавеопазването, вътрешните работи и правосъдието пробите от кръв се изпращат в определени химически лаборатории в големите градове. В нея е описано и как се съхраняват, както и как се взимат материалите за изследването.

Именно там се крие и ключът за обжалването. Според закона мястото, където се взима пробата, се обработва със специален разтвор, който обаче е забранен за употреба.

Така лекарите използват обикновен спирт, който противоречи на правилата. Адвокатите, които са запознати с това, съветват клиентите си задължително да обжалват. Така в много от случаите актовете и наказанията се отменят от съда, тъй като изследването не е проведено по регламент.

В много от случаите на заловени с телефон в ръка шофьори пък се оспорва фактът, че те са разговаряли по мобилния апарат. Те често твърдят, че просто са го държали, подпирали са се с ръка или са имали включено хендсфри, но апаратът им е бил в ръката, а не до ухото. Така с няколко адвокатски хватки, наказателните постановления се отменяли.

Според защитниците обаче много хора просто решавали да си платят глобите, тъй като хонорарите на адвокатите били по-високи от тях. За да се възстановят от държавата пък трябвало да се заведе насрещен иск при спечеленото дело и да се изгуби много време и нерви.

Статистика, предоставена от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор, публикуван на сайта на НС, потвърждава, че съдиите масово отменят наказателни постановления, издадени от органите на КАТ.

Всеки трети акт пада, ако се обжалва. Това става ясно от писмен отговор на Бъчварова до народен представител. През 2014 г. органите на Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления за установени нарушения по Закона за движения на пътищата. Едва 6588 от актовете на КАТ са обжалвани.

Съдиите са приели, че 2479 от обжалваните наказателни постановления са неправилно издадени от органите на пътната полиция и са отменени. Статистиката на КАТ показва, че от началото на годината до навечерието на Великден по пътищата на страната са загинали 170 души.

Само за празниците до 1 май в столицата пък са били взети девет книжки за различни нарушения, сред които и шофиране след употреба на алкохол. Спрени са били и 11 коли от движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: КАТправосъдие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Пълни глупости е статията. ПО данни на АДВОКАТИ - е те много ясно ,че казват за спечелени дела.. то нали целта е да има АГАНЦА за клиенти.Глупости е цялата статия :)
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо е да се оправдават пияните шофьори, ама ако ти вземат кръв след дезинфектиране на кожата със спирт, наистина е напълно възможно да се вдигне пробата. А пък е малоумно тоя препарат в закона - някъв йодит май беше, лекарите знаят - да е забранен за употреба. И не виждам особена нужда за такива обжалвания да те представлява адвокат, на когото да пълниш гушата. Ако си знаеш по кои параграфи имаш права, никой не те спира да си сам в съда, щото не си обвиняем, а просто обжалваш.
12
3
 
13
 
! Отговори
Чапаев преди 7 години
Преди 3 години ме спря един катаджия пред френската в София, карах и говорех като телефона ми не беше на ухото, а го държах с ръка и бях пуснал на високоговорител. Човека като видя, че имам златен талон ми написа само фиш за 50 лв., платих го, защото ми направи компромис, а и си бях в нарушение. След време си купих и блуутут слушалка ами мн удобно нещо. Но много се дразня на болшинството от колеги, които хем говорят по телефона хем паркират хем и път искаш да им дадеш особено някоя кифла с джип.
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък съм виждал акт издаден на велосипедист за движение с несъобразена скорост. Изобщо не се шегувам. Видях го с очите си. Само дето простото парче от КАТ не знаеше, че пише акта на адвокат :) Да ви казвам ли дали акта бе отменен от съда?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето закони са направени в полза на престъпниците и адвокатите . Ето един *** пример, отнемане на МПС , а не кражба . Само тази думичка измъква крадеца , защото той е взел колата временно и ще я върне , а не е откраднал . Това са Българските закони направени от адвокатите.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Законите в България са направени умишлено така , че да има вратички за измъкване и естествено парички за адвокати и съдии. В НС тези закони са лобистки и има най голяма съпротива как да се направят, като накрая се напишат както трябва и в полза на адвокатите .
8
3
 
18
 
! Отговори
ужас преди 7 години
90% от служителите в полицията не знаят законите,те те гледат като пукали когато им цитираш някой закон или правилник!това не е полиция а бардак,за който плащаме всички ни я.
7
4
 
17
 
! Отговори
цирка мвр преди 7 години
Отпадат защото са съставени не правилно и неграмотно,вместо да се оплакват МВР да образова своите служители защото масово не познават законите и правилата,страшен хаос е в полицията.....
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При съвецка милиция и съвецка прокуратура всичко пада даже и държавата ако не сте забелязали!
5
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте акъл на нарушителите на закона. Не стига, че една микрочаст от нарушителите бива хващана, после 2/3ти се отърват с подкуп, а накрая и 1/3 се разминава без наказание - в следствие на такива статии, даже в бъдеще и повече ще карат пияни зад волана и ще обжалват! Една шепа хора се мъчи да въведе малко ред в тоя бардак, а простата маса ги отнася като цунами - японско крайбрежие. Толкова ли е сложно да не се пие и кара?
4
6
 
20
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Излиза че КАТ си вършат работата (което е похвално), но проблема е другаде. Иначе и аз съм съгласен че оправдаването на пиян водач е крайно лоша практика. Предполагам че ще секне чак когато недай си боже пострада, пряко или косвено някой съдия или адвокат.За мен лично трябва да бъдат глобявани пешеходците говорещи докато певсичат.
3
6
 
18
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Чудя се как да допуснали такава новина между другото. В държавата на тарикатите, където очевидно можеш да си пиеш и да караш, а ако направиш някоя беля просто да кажеш ами те ме третираха със спирт и това е некоректно е някак си нередно да се огласяват подобни неща. Ще вземе народеца да се вдигне и да поиска промяна на нормативната уредба и да им секне тарикатлъка. Цък ... лошо, журналисти, за какво ви плащат?
2
11
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
". Адвокатите съветват клиентите си задължително да обжалват."Пожелавам на тези адвокати да срещнат на пътя поне един от тези!Тогава май друго ще "съветват"А също и на съдии и прокурори!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Само за празниците до 1 май в столицата пък са били взети девет книжки за различни нарушения..."9 книжки взети, 90 продадени - важното е бизнеса да върви...