Европейската комисия отхвърли обвиненията на "Грийнпийс"

Европейската комисия отхвърли обвиненията на "Грийнпийс"

© Thierry Roge, Reuters

Европейската комисия отхвърли обвиненията на природозащитната организация "Грийнпийс", че води преговори по "Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство" (ТТИП), които са в ущърб на европейските граждани и икономика, съобщава "Клуб Z". В своя сайт еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом обяви, че публикуваните по-рано днес документи показват само част от позициите на участниците в преговорите и не са окончателен текст на споразумение.


Според Малмстрьом това са нормални неща от воденето на преговори. "Това не означава, че другата страна се предава пред тези искания. Не значи, че страните ще се срещнат някъде по средата. Там, където сме твърде далече, просто няма да се споразумеем. В този смисъл много от днешните алармистки заглавия са буря в чаша вода", пише Малмстрьом в своя сайт.


Тя гарантира, че нито едно търговско споразумение на ЕС няма да доведе до понижаването на равнището на защитата на потребителите или сигурността на храните и околната среда. Малмстрьом допълва, че търговските споразумения няма да променят законите за ГМО и всяка сделка може да промени регулацията на ЕС само в посока тя да стане още по-стабилна.