Застрашено ли е бъдещето на Apple?

Най-високооценената компания в света спешно се нуждае от нов хитов продукт
1 май 2016 18:40,
79
Застрашено ли е бъдещето на Apple?
Снимка: архив Reuters

Имаме невероятни иновации, които тепърва ще се развиват”, заяви босът на Apple Тим Кук през миналата седмица. Изявлението трябваше да прозвучи окуражаващо, след като компанията му обяви първи спад в приходите за тримесечие от 2003-та година насам. За сп. “Икономист” Кук не е достатъчно убедителен. 
 
Резултатът се видя мигновено. Акциите на Apple паднаха с 8% и за часове пазарната стойност на технологичния гигант падна с 46 милиарда долара.
 
Основното притеснение на инвеститорите е популярността на емблематичния продукт на Apple –  iPhone. Именно продажбите на смартфона са главното перо в приходите на компанията. Но тази година беше регистриран спад от 18%. Кук разясни, че такава е тенденцията на целия пазар, не само що се отнася до iPhone.

От Apple се надяват, че екстрите в iPhone 7, който трябва да бъде представен през септември, ще убедят потребителите да сменят старите си модели с новия. Дотогава почти сигурно ще има нови спадове в продажбите.
 
По-големият въпрос през Тим Кук е дали компанията му някога ще успее да произведе продукт толкова успешен, колкото iPhone. Ентусиазмът постепенно утихва, предвид факта, че новите предложения са много далеч от флагмана. 
 
Дългочаканият Apple Watch отбеляза първата си пълна година на пазара преди около седмица. Истината е, че продажбите са по-добри в сравнения с дебютната година на iPhone (2007-ма г.). Но потребителите днес са далеч по-склонни да дават пари за технологични “джаджи” и продадените бройки от смарт часовника трябваше да са много повече. 
 
Високата цена за базовия модел, както и задължителната му връзка с iPhone за голяма част от основните функции отблъснаха немалка част от потенциалните купувачи. Да, цифрите са впечатляващи на пръв поглед – 8 милиона продадени часовника на обща стойност 4 милиарда долара, но експерти са категорични, че това е временно явление.

Светлият лъч за Apple към момента е бизнесът с услуги – музика, приложения и други. Тук компанията има приходи от 6 милиарда долара, което е повече от продажбите на компютри или таблети.
 
Какво друго можем да очакваме от  Apple? Компанията от известно време работи върху електрическа кола. Говори се за неразбирателство с германски автогиганти по отношение контрола на потребителските данни и това спира евентуално партньорство, забавяйки целия процес.

Мнозина очакваха Apple TV да промени изцяло телевизионния пазар. Това обаче изглежда няма да се случи.

Най-големият проблем на технологичния лидер в немалка степен е огромният му успех в миналото. Това е компанията с най-висока пазарна стойност в света, главно защото инвеститорите вярват в способността на Apple да прави иновациите популярни.

Тим Кук, който пое контрола върху Apple през 2011-та година, малко преди смъртта на незаменимия Стив Джобс, демонстрира компетентно управление. Но възникват все повече въпросителни около възможностите му да се доближи до нивото на Джобс по отношение на визията за иновативни, революционни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: iPhoneappleхитов продукт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно! За бизнеса BlackBerry е незаменим! Всички други му дишат праха.
62
2
 
5
 
! Отговори
Г-н Димо Кочеринов преди 7 години
Айфон ползват само умствено ограничените хора.Той айфона затова няма почти никакви смислени функции.
61
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 69. Практиката показва, че един пьт хванеш ли Айфон в рьцете си повече не ти се испуска освен ако имаш проблем с парите. Защо ли е така ? Само не ми говорете за секти магии врачки цьркви джамии и тн
60
1
 
6
 
! Отговори
до 68 преди 7 години
Колега, всичко зависи за какво използваш апарата. Най-добрият бизнес телефон е къпинката.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам финансовата вьзможност да притежавам всякакви телефони от различни марки и искам да кажа на повечето аграри тук ,че АЙФОНА и в Африка си е АЙФОН
58
1
 
12
 
! Отговори
реалност преди 7 години
В момента ползвам служебен галаху j5 ,тел. 4 пъти по-евтин от iphone 6s ,но не забелязвам да е 4 пъти по-лош от ябълката,напротив разликата е доста малка за масовият потребител като мен.Apple безпорно са много добри ,но и много надценени и хората явно вече си дават сметка за това!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не може да искаш в условията на световна криза 2000 български лева за продукта си и да очакваш продажби и сигурен тръст."Спокойно, Apple няма за какво да се притесняват. Парвенютата ще дадат каквато и да е сума, само и само да се чувстват по-велики от приятелите си и от съседите си, за да се чувстват "повече от другите".
56
0
 
11
 
! Отговори
Умници преди 7 години
Как ще е застрашено бъдещето на apple при наличието на толкова много балъци, които не знаят какво да правят с парите си?Все едно Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед или Байерн да са застрашени от банкрут? Нали все ще се намерят ***, които ще извадят пари от собствения си джоб и ще лишат семейството си от храна и дрехи, за да може да гледат любимите си ритнитопковци как тичат по терена.Та докато има ***, ще има и такива, които да се възползват от тях.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че не пускат по няколко смарфона годишно, например като корейците. Тогава феновете щяха да се побъркат кой да купят. Това си е чиста лудост. Поне да можеше да пече пуканки, или да можеше да звъниш с него в миналото, бъдещето или на оня свят.
54
1
 
10
 
! Отговори
До юзер преди 7 години
Във повечето държави от белия свят телефона може да струва и 1000$ ни ти го дават безплатно ако си на договор.....във България и на договор да си пак ще си платиш
53
1
 
13
 
! Отговори
юзер преди 7 години
Не може да искаш в условията на световна криза 2000 български лева за продукта си и да очакваш продажби и сигурен тръст. Айфон 6ес струва 2 бона. Съжалявам, нямате шанс, светът просто не отива натам !
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Wikipedia - Икономика на Румъния и Икономика на България - далеч назад сме от румънците по всички показатели!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румъния има 2Хтеритория на България и 4Хнаселението на България. Какво се учудвате. Също така направиха много за борбата с политиците, докато ние на изборите тичаме като овце и сме като в някакво изборно реалити.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как бе, прайм китайски джипки. Румънските Дачии са под шапката на Рено, но там имат традиции в автомобилостроенето. Тука имаме традиции в научните разработки, има български научни центрове, в които се правят разработки за най-големите фармацевтични компании и т.н.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Произвеждат автомобили, смартфони, имат 10 петролни рафинерии ( а ние само една - и тя не е българска) - абе как ще ги стигнем ....
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците правят друга марка смартфони ! Едва сега чувам че правили и Нокия - да са живи издрави! Лошото е че ние нищо не правим от доста години!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в Румъния произвеждат телефони и ги кръщават Нокия, щото просто ги кефи името. Абе България е в Европейското семейство, там не се толерират кражби от партньори. Виж ако краднем нещо от китайците или японците е друго. Пак ще ни съдят, но може да се измъкнем.
46
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сибирския дивашки вожд отиде на крака да целува ръка на Си Зинпин в Китай по случай юбилея от края на ВСВ. Също така *** се опита да изпроси някакви облаги но засега е с малкото пръстче в уста. Ето колко мощен е Китай, някакви задунайски дивашки псевдодържави въобще не го интересуват.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса не е в това дали нокията е румънска!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах румънска Нокия. Ако си мислиш, че Нокия е румънска марка значи правят телефони.