Дин е първият азиатски финалист в историята на световните първенства по снукър




Дин Дзюнхуей стана първият азиатски играч, който се класира за финал на световното първенство по снукър.


29-годишният китаец победи шотландския ветеран Алън Макманъс със 17:11 фрейма и ще се изправи срещу Марк Селби или Марко Фу в битката за трофея.


Дин направи седем сенчъри брейка по пътя към финала и постави нов рекорд за най-много серии над 100 точки в историята на световните първенства. Предишният беше на Рони О'Съливан и Селби, които имаха по шест.


Китаецът изравни и рекорда на Стивън Хендри за най-много серии над 100 точки в един мач във всички турнири, а във фрейма №20 пропусна да направи седмия си максимален брейк от 147 точки, след като сбърка последната 15-а червена топка.


Дин спечели първата сесия срещу 45-годишния Макманъс с 6:2, а във втората поведе с 10:3. Шотландецът взе пет поредни фрейма и намали пасива си до 7:10, а след изиграването на третата сесия резултатът беше 14:10 в полза на китаеца.


Двамата размениха по един фрейм на старта на последната сесия. Дин реализира историческата серия от 123 точки, за да поведе с 16:11, след което приключи мача при първата си възможност.


В двубоя бяха реализирани общо десет сенчъри брейка, което също е нов рекорд за един мач във всички състезания в историята на снукъра.


Дин, който е печелил всички големи турнири без световното, най-после успя да се класира на финал в "Крусибъл", след като не успя при предишните си девет опита.

Ключови думи към статията: