Най-скъпият обект на Земята – колкото 24 кули "Бурдж Халифа"

Великобритания може да инвестира в суперскъпа АЕЦ
30 апр 2016 21:58,
77
Най-скъпият обект на Земята – колкото 24 кули "Бурдж Халифа"
Снимка: архив Reuters

На британския остров планират изграждането на електроцентрала, която може да се окаже най-скъпата инвестиция в обект в историята на човечеството, пише БиБиСи. Планът за строеж на АЕЦ в Сомърсет се оценява на астрономическите 24 милиарда паунда. Поне това твърдят от Грийнпийс в петиция срещу проекта.
 
Дори и природозащитниците да са завишили оценката, то главният изпълнител на строежа даде цена от 18 милиарда паунда. Което дава да се разбере, че тази АЕЦ ще бъде историческа по отношение на разходите за издигането й.

За тази сума може да се построи цяла гора от кули “Бурдж Халифа” - най-високата сграда в света, вдигната в Дубай срещу “скромната” сума от 1 милиард паунда. С парите за централата в Сомърсет Големият андронен колайдер, разположен под границата между Швейцария и Франция, може да бъде удължен 4 пъти. Към момента ускорителят на елементарни частици е дълъг 17 мили за цена от 4 милиарда паунда – със средствата, заделени за новия британски АЕЦ може да се добавят още над 50 мили.
 
Експерти обясняват, че високата цена на проекта в Сомърсет е донякъде логична. Ядрените централи са изключително сложни обекти предвид нужните мерки за сигурност. Всеки детайл трябва да се изпипа до съвършенство.
 
От БиБиСи посочват, че в Европа няма нито една новопостроена ядрена централа през 21-ви век, а цените на предишните не са релевантни спрямо настоящите икономически условия.

Британската обществена медия прави интересното сравнение между парите за АЕЦ в Сомърсет и построяването на Хеопсовата пирамида. Строителната компания Turner Construction изчисли, че би могла да построи копие на пирамидата срещу 900 милиона паунда, в това число 500 милиона за камъни и 40 милиона за 12 крана. Ще са нужни около 600 души работна ръка, докато преди 4500 години са били необходими над 20 хиляди души.

Ако погледнем към Великата китайска стена и нейните общо 5500 мили може би сме свидетели на най-грандиозния проект в историята. И вероятно най-скъпият. Но истината е, че тази величествена стена е изградена при събирането на множество по-малки стени, изграждани в продължение на над 2 хилядолетия.

В съвременната история нито вторият терминал на летище “Хийтроу” (2.3 милиарда паунда), нито новата линия на лондонското метро (14.8 милиарда паунда), се доближават до цената на АЕЦ в Сомърсет.

В Саудитска Арабия обновяват Свещената джамия в Мека – проект на стойност 16 милиарда паунда. Но в тази цена влизат нов път и нова влакова линия, така че самата джамия след ремонта пак ще е далеч от парите за ядрената централа в южната част на Великобритания.

Интересен конкурент има от 1998-ма година, когато срещу сумата от 13.7 милиарда паунда е построено международното летище в Хонконг. По днешни цени това са около 20 милиарда паунда.
 
Във всеки случай тепърва предстои да се вземе крайното решение за АЕЦ в Сомърсет. Но дори и правителството да заложи проекта в бюджета, то тази централа едва ли дълго време ще остане най-скъпият обект на планетата.

Докато британците строят едва 2 реактора, Турция се готви за нова АЕЦ с 4 реактора, а Южна Африка – с 6!
 
Но при всички положения, каквото и да се случи на Земята, в открития Космос има един обект, който засенчва всичко останало – Международната космическа станция с цена от 77.6 милиарда паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
да ви го напаундя преди 7 години
какви паунди ви гонят? казват се английски лири, тъпанарри
42
0
 
0
 
! Отговори
bongo преди 7 години
ITER е май към мен 50млрд USD?
41
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Абе, Камерън нещо е объркал....Я да иде Баце да го светне, че по-ефективно и евтино от ВЕИ-тата няма, а ако случайно се излъже да строи АЕЦ, да му препоръча най-новите и експериментални още, работещи само на компютърните симулации технологии на Уестингхаус.Евтинийка! Един техен реактор само, струва колкото два оборудвани и работещи руски блока...Ако трябва, ще теглим няколко милиарда заем, за да им помогнем на англичаните, в строителството, все пак, ако за тях не теглим заем,за кого, за нас ли2
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз нямам 5 лева да се усмихна !!
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да я възложат на "Росатомстрой" - на тях им останаха четири ултрасъвременни реактора от "Ак-Кую", които няма да построят в Тюркийето. Руските реактори в момента са най-съвременните като канструкция, безопасност, качество на материалите и се изнасят по цял свят.
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на АЕЦ Белене е 5 милиарда Евро за два блока. Имаме реакторите, парогенераторите и проекта. Имаме и Бойко Борисов който угоди на една к..ва и спря проекта. Да са ни живи и здрави политиците, които след като спрат Козлодуй ще се чудят какво да обясняват за липсата на ток, но да е жива и здрава Турция, тя ще ни продава руски ток от нейните централи.
37
2
 
7
 
! Отговори
Банки преди 7 години
Парите нямат значение, те се вземат на кредит. Я кажете колко кули можеше да построи Боко с парите, които е взел...
36
4
 
11
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Чета си статията и в главата ми изниква новото летище в Берлин , уж преди 2 г щеше да е готово , уж миналата година ,а май няма да е и тази. После не ми разправяйте че се краде САМО в бг
35
1
 
29
 
! Отговори
едно преди 7 години
Ще построят да,но трябва цяла България да мигрира там!Хората по-света умират от глад,а някой се пръцкат с високи Кули и др....човешката простота няма граници.
34
27
 
9
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До МИстерия: Ами преди години от Москва здраво излъгаха простите българи, за да захапят въдицата. Между другото твърда цена за постройката на Белене никога не е договаряна. така руснаците можеха да надуват колкото си искат. То това и стана основният повод за скъсване на сделката.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро не бях чел по-безмислена статия.
32
2
 
35
 
! Отговори
българина преди 7 години
А нас ни обясняват как аеца трябва да го закрием щото не бил евро френдли...
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eeeee , какви са тези смешни суми, Формула 1 утре е в град за 50 000 000 000$, от друга страна на Черно море!
30
2
 
62
 
! Отговори
йо преди 7 години
Да сравняваш атомна електроцентрала с жилищни сгради, прамиди и китайската стена, е меко казано малоумие!
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски реактор , чернобилска инсталация , роми абонати на евтиния им ток даже и за гърция ще изнасяте ток и сега севера го няма че посл ли , глупостта на .........нас ни няма оправяйте се както намерите за добре и не пращайте генерала ч бере голям срам , голям срам .
28
3
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Да чаламбата е хубаво нещо. И на мен при правиха в казармата в Сливен. Ама голяма pязaнa чаламба си беше.
27
1
 
9
 
! Отговори
пролетно преди 7 години
*** сравнения.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
47 Предлагам ти да заминеш на изток където е твоят рай и да мирясаме тук най сетне
25
16
 
25
 
! Отговори
дръжки скъпа! преди 7 години
най-скъпата АЕЦ е в Белене. само гьолът е глътнал 2 млрд. Може да си представим, какво се гласеше за БГ-тата.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42 Пътувал съм немалко , бъди спокоен и на изток и на запад , разбира се никога няма да е достатъчно . А ти излизал ли си от твое село