Григор Димитров пречупи Карлович в два тайбрека и ще играе финал в Истанбул

Григор Димитров пречупи Карлович в два тайбрека и ще играе финал в Истанбул

© Reuters

Григор Димитров се класира за финала на турнира в Истанбул, след като изигра два страхотни тайбрека срещу хърватския гигант Иво Карлович и спечели със 7:6 (0), 7:6 (2).


Двубоят премина изцяло под диктовката на сервиращите, а Димитров нито веднъж не стигна до възможност за пробив. Българският тенисист обаче се справи перфектно в двата дълги гейма и стигна до успеха след 1 час и 40 минути.


24-годишният Димитров записа втора победа от четири мача срещу един от най-добре сервиращите играчи в световния тур и ще играе втори финал през сезона след този в Сидни, където пропусна мачбол и загуби от Виктор Троицки.




В опит да спечели петата си титла, но първа от две години насам, хасковлията ще се изправи срещу победителя от аржентинския сблъсък Федерико Делбонис срещу Диего Шварцман.


Карлович започна да сервира много силно още от първата точка на двубоя с Димитров. 37-годишният хърватин загуби едва три точки в първите си пет подавания, две от които спечели на нула.


Димитров също печелеше своите сервис геймове, макар и малко по-трудно. При 2:2 българинът трябваше да отразява точка за пробив, след като допусна двойна грешка. Той все пак се справи със ситуацията и измъкна подаването си.


Това се оказа единствената възможност за пробив в целия първи сет. При 6:5 в полза на Димитров, Карлович за пръв път изпита затруднения при свой сервис. Българинът стигна до няколко равенства в гейма, но хърватинът успя да се добере до тайбрек.


В този гейм обаче хасковлията най-после намери правилната тактика към мощните сервиси на Карлович. 211-сантиметровият гигант от Загреб започна да се разколебава, след като няколко пъти опитите му за сервис-воле бяха пресечени с ниско свалена топка от ракетата на българина.


Димитров започна тайбрека с чудесен форхенд, а след това два пъти предугади сервисите на Карлович и поведе с 3:0. Българинът спечели двете си подавания, а това окончателно отказа хърватина, който изостана с 0:6, след което сложи край на сета с двойна грешка.


Статистиката от мача

© ATP

Статистиката от мача


Доминацията на сервиращите продължи с пълна сила и във втория сет. Този път до възможност за пробив изобщо не се стигна.


Димитров спечели 22 поредни точки след вкаран първи сервис и загуби едва осем точки в своите подавания. Карлович също се справяше безпроблемно със сервис геймовете си и позволи на съперника на взе само девет точки от ретур.


Така отново се стигна до тайбрек, а в него Димитров пак показа отлична игра под напрежение. Карлович спечели първата точка, но българинът отговори с пет поредни, за да поведе с 5:1, след което приключи двубоя при първия си мачбол.