Amazon разреши използването на неин софтуер в случай на зомби апокалипсис

Amazon разреши използването на неин софтуер в случай на зомби апокалипсис

© Mike Segar, Reuters

Amazon обнови своите правила за използване на облачните си услуги и софтуер с доста интересна клауза. Компанията няма да прилага строгите ограничения и условия в случай на зомби апокалипсис.


Става дума за новия софтуер за разработка на игри Lumberyard Materials, който може да се използва безплатно и е пряко свързан с облачните услуги Amazon Web Services на компанията. Т.нар. енджини са в основата на видео игрите, но могат да се използват и за много други проекти.


Amazon например изрично забранява използването на нейния софтуер за медицински цели и оборудване, автоматизирани системи за транспорт, автономни автомобили, летателни апарати и др. Сред ограниченията попадат и ядрени електроцентрали, военни цели и др. Накратко, адвокатите на Amazon искат да си гарантират, че компанията няма да бъде обвинена, в случай, че някой е използвал софтуера й за нещо извън видео игри и то е довело до проблем.




Но всяко правило си има и изключения. Така в член 57, ал. 10 на правилата се появява и следното уточнение: "Ограничението на важи в случай на широкоразпространена вирусна зараза, която се пренася чрез ухапвания или телесни течности, които карат човешки трупове да се съживяват и да търсят да консумират жива човепка плът, кръв, мозък или нервна тъкан и има вероятност да доведе до срива на цивилизацията", се казва в правилата. Прави се и допълнително уточнение, че заразата, която ясно описва зомбита от научната фантастика, трябва да бъде потвърдена от здравните служби.


Доколко адвокатите на Amazon просто се шегуват или имат реални подобни опасения не е ясно. Компанията не е първата, която се застрахова в случай на реализиране на събития от научната фантастика. Google например добави файл в търсачката си, в който има команда към евентуални терминатори да не атакуват основателите на компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: