Южното крило на "Квадрат 500" ще бъде препроектирано срещу още 65 000 лв.

Южното крило на "Квадрат 500" ще бъде препроектирано срещу още 65 000 лв.

© Анелия Николова

Проектантите на "Квадрат 500" "Янко Апостолов Архитекти" ще преработят проекта за южното крило на музея срещу още 65 000 лв. Това става известно от сайта за обществени поръчки на Министерството на културата и договор, сключен между него и дружеството.


"Янко Апостолов Архитекти" спечели конкурса за проектирането на мегамузея през 2011 г., за което вече е получил възнаграждението си. На въпрос какво налага преустройството на южното крило - което остана за довършване след официалното откриване миналата година, от Министерството на културата отговориха, че това е всъщност пестене на средства.


Оригиналният проект предвиждал разрушение на сградата, станала известна и с помещаващия се там клуб "Планет", но сега министерството преценило, че преустройството ще е по-евтино. Попитани защо са възприели този подход чак сега, от прессекретариата му отговориха, че решението било "въз основа на нови анализи" на звеното за собствеността и на разполагаемите средства.




Фотогалерия: "Българският Лувър" отвътре >


Т. нар. от министър Рашидов "български Лувър" бе преустроен от пустеещите сгради на политехническия университет и зданието на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) и струваше около 31 млн. лв. Към датата на предаването на първите му три крила на Министерството на културата през 2014 г. прогнозите бяха, че южното - най-жизнената част от музея, ще възлезе на още около 12 млн.


Намерени малко след края на работното време, от пресцентъра на МК не знаеха колко ще бъдат спестени. Те допълниха, че става дума за промяна на техническия проект, макар поръчката да е обявена за инвестиционен. Съгласно разпоредби в ЗОП (Закона за обществените поръчки) "Янко Апостолов Архитекти" са избрани за промяната в проекта като автори на оригиналните планове.


Музеят бе открит тържествено през май миналата година. Въпреки това през седмицата стана известно, че латекса по таваните в две от залите му вече е почнал да се лющи. От изявления на директора му Слава Иванова и изпълнителя "Главболгарстрой" се разбра, че въпреки мащабите на проекта, той не е предвиждал климатичната инсталация в НГЧИ, една от най-важните за съхранение на картините, да бъде осъвременена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: