Почивните дни започват с жълт код за ветрове в Източна България

Почивните дни започват с жълт код за ветрове в Източна България

© Reuters

Жълт код за опасни ветрове е обявен за днес в осем области от Източна и Югоизточна България, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 


Предупреждението е в сила за Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Очаква се в часовете около и след обяд там да духа силен вятър от юг-югозапад, а пулсациите да достигат 20-22 метра в секунда. В морската част на Североизточна България се очаква вятърът да достигне скорост до 14-17 метра в сек (7 бала по Бофорт). "Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито", гласи предупреждението на синоптиците.


Днес времето ще остане топло за сезона и с превалявания от дъжд. Максималните температури ще достигнат 12-17 градуса, а сутринта валежите за кратко ще спрат. По-късно през деня отново ще превали дъжд, но до полунощ срещу неделя валежите ще спрат.




По Черноморието ще бъде предимно облачно, с превалявания и доумерен южен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 17°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала. Над планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, а по високите части – от сняг. Ще духа силен, по високите върхове - бурен, югозападен вятър. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 8 градуса, на 2 000 метра – 3 градуса.


В неделя затоплянето ще продължи.В сутрешните часове ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността, а през втората половина от деня ще е облачно.


Всичко, което трябва да знаете за: