Зад волана без книжка – масово явление у нас

Нарушителите с отнет документ шофират отново и отново
13 фев 2016 07:30,
59
Зад волана без книжка – масово явление у нас
Снимка: архив Булфото

Над 1/4 от нарушителите на пътя, чиито шофьорски книжки са били отнети, се качват на кола отново, преди да изтече срокът на наказанието им. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос.

Статистиката е стряскаща, тъй като показва освен големия брой нарушения и че провинилите се нямат никакъв страх от наказание. Това създава голяма несигурност на пътя, защото не се знае колко неправоспособни се намират в трафика, а и няма гаранция, че контролът на КАТ изобщо действа, пише ”Сега”.

През 2015 г. МВР е отнело книжките на 22 851 шофьори - от 3 месеца до 1 година, а 5739 от тях са хванати отново да карат кола в периода, в който нямат право да шофират.

Сред тях има и още по-драстични случаи - шофьори с отнета книжка, които след като веднъж вече са глобени, че карат без свидетелство, отново са седнали на волана. Този рецидив е особено тежък случай, който се преследва като престъпление. Според НК, който шофира в срока на изтърпяване на наказанието и след като е глобен за това, се наказва с до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лв.

Тук обаче има проблем заради противоречивата съдебна практика.

Преди дни Върховният касационен съд образува тълкувателно дело, което трябва да отговори на въпроса трябва ли шофьорът да носи наказателна отговорност при шофиране без книжка, ако преди това е бил глобен за същото провинение, но постановлението от КАТ не му е връчено. В момента има проблеми в случаите, когато шофьорите не могат да бъдат открити на посочените от тях адреси, за да им се връчи документ, че са глобени.

Тогава върху постановлението се отбелязва, че то се смята за връчено, и започва да тече едногодишният срок на действието на наказанието. Част от съдиите обаче смятат, че не може да се води наказателно дело, ако шофьорът не знае, че е санкциониран да не кара една година.

Тежките наказания очевидно изобщо не притесняват шофьорите. Всяка седмица от КАТ дават статистика за стотици заловени без книжки. За периода 4-10 януари например те са 314. В средата на ноември миналата година са 468 души отново само за седмица. Не се страхуват да карат кола и хората, които никога не са имали книжка. Всъщност МВР не води статистика колко от заловените без книжка никога не са имали такава.

Във въпроса си към Бъчварова депутатът от Реформаторския блок Петър Славов подозира, че има проблем със самия закон, тъй като нарушенията са масови.

"Силно притеснителна е информацията за постоянно увеличаващ се брой на установени от органите на КАТ нарушители, които управляват МПС, без въобще да притежават свидетелство за управление. Очевидно или действащата законодателна уредба, или нейното прилагане, не успява ефективно на респектира този вид нарушители и са необходими конкретни действия за подобряването й. Допълнително, евентуалното наличие на повторяемост на лицата, установени да управляват МПС, без да притежават свидетелство за управление на МПС, е още един индикатор за недобра законодателна уредба", заявява той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво пък им се церемонят-режи му главата и толкова!!не почнат ли да прибират конфискуваните коли и нарушителите да ги вкарват в затвора без право на замяна нищо няма да се промени.и май ще е добре да се започне от полицаите,та да се научат как се прилагат и спазват законите
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една част от българите е толкова изтръпнала ,че и в затвор да ги вкараш ще се почустват по добре.
50
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 8 години
В МИРОВЯНЕ,СИНЪТ НА КАТАДЖИЯ КАРА СЕМЕЙНИЯ АВТОМОБИЛ.ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:МОМЧЕТО Е НА 16 Г.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един умен човек е казал: Ефективността на наказанието се измерва не с размера на наказанието, а с неизбежността от налагането му. Точно затова КАТ трябва да се закрие, а сегашните свръхвисоки наказания да се намалят значително, но да се прилагат винаги, а не както е сега - наказание за едно от 50-60 хиляди нарушения. Само така има шанс да се оправим. Разбира се КАТ добре е промил мозъците на тези дето искат затвор, конфискация на колата, доживотно отнемане на книжката и т.н., а това не работи.
48
1
 
1
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
От прочетеното в статията следват веднага няколко неща:1/ КАТ е вреден и трябва да се закрие2/ Законът за движение по пътищата трябва да се промени в посока на намляване на сегашните свръхвисоки санкции, а отнемането на книжката трябва да е едно голямо изключение и да се прилага само в единични случаи.3/ Законът трябва да се промени и в частта, как се контролира движението по пътищата, т.е. как да се осигури спазването на зкона, а не както е сега КАТ имитира дейност и закона не се спазва.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕ ИМА ЛИ НЕЩО НОРМАЛНО НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ,ОНИЯ КАМИЛАРИ НЕ СМЕЯТ ДА КАРАТ КОЛИ БЕЗ КНИЖКА А НАШИТЕ ТАЛИБАНИ СА ЯХНАЛИ ЯКО ДЕМОКРАЦИЯТА И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО АКО НЕ ГИ ЗАВРЕМ В ЪГЪЛА КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО С НАС Е СВЪРШЕНО.
46
0
 
2
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Заради случаят Бисеров Цацаров трябваше да подаде оставка. Но вместо това четем глупости, пишем си ги. А е време за смяна на правителството.
45
0
 
9
 
! Отговори
койчо преди 8 години
След като е извадил книжка с фалшиво свидетелство за начално образование и съответния рушвет, господин ром смята че правото му да шофира е НЕОТМЕНЯЕМО!!! Книжка-мнижка глупости за балъци!!!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно като бял ден е, че наказанията не са никакво препятствие за нарушителите! Остава само законодателно и оперативно да се реши проблема! Ефективни присъди, затвор без обжалване и пълно излежаване! Карането без книжка да е углавно престъпление- заплаха за живота и здравето на много хора и присъдата да не е под 5 години затвор.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излиза, че законите не се отнасят за тези които ги създават и за тези които ги контролират.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си и за това наказание - затвор му казват!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** тя полициятя не е ли да пази власта? А кат са като минава кортежа да отбиват движението те за друго не стават. За да спрем да караме в бус лентата акция. За без книжки акция, за алкохол акция??? Не е ли постоянен контрола? А сетих се и да блокират центъра на София и да реват за 20 заплати. И щом Христо Бисеров е невинен що да са виновни и шофьорите без книжки и употребилите алкохол?
40
4
 
3
 
! Отговори
Vot преди 8 години
Koito kara bez knijka, 2 godini zatvor i vseki den prez tesi 2 godini po 8 chasov trud pesha za higienata na bg patna mreja.:-):-):-):-):-)
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Административните санкции и режими са тежки, скъпи,непоносими и резултатът е налице категоричен отказ от съобразяване с тях. Не е важен размерът на административната санкция, ама пустош ДМС, лакомията руши държавата.
38
1
 
17
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Закръглените катаджии правят акции за колани, за фарове, за винетки, а трябва да се направи масова акция на всички входно-изходни точки по пътищата за Свидетелства за управление на МПС. Който кара без книжка - 2 месеца на строителен обект - за ремонт и поддръжка на пътища - т.е. на каменната кариера.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По страшно е ,че превърнаха БГ във турска провинция.
36
2
 
2
 
! Отговори
Duk преди 8 години
Vzemat primer ot prezidentstvoto, ns, vss i ms v rbg - karat darjavata bez knijki...zatui bulgariata kara zig-zag 26 godini...:-) ekonomy rast nema, ama ima 26 miliarda evra krediti...:-)
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там в испания един приятел кара без книжка и се отива затвор условно до 6 месец разбира се че е българин той кара без книжка и отива затвор
34
1
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Три дена цялата полиция на улицата и масово спиране. и тогава да покажат резуктатите.Колко са пили и колко без книжки.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно! Без диплома може да се управлява държава, но без книжка не може да се управлява МПС