За пръв път в историята папа и руски патриарх се срещнаха в комунистическа Куба

За пръв път в историята папа и руски патриарх се срещнаха в комунистическа Куба

© Reuters

За пръв път в историята папа и руски патриарх се срещнаха в комунистическа Куба Почти 1000 години след схизмата между православната и католическата църкви за пръв път в историята се срещнаха римският папа и руски патриарх.


Това стана на международното летище в Хавана, където Франциск и Кирил се прегърнаха и целунаха.


"Най-после", каза папата, когато двамата влязоха едновременно от противоположните страни на малката зала. "Ние сме братя", добави Франциск, а Кирил отвърна с "Да, сега всичко е много по-лесно".




Двамата са гости на комунистическата власт в Куба и проведоха частен разговор в продължение на 2 часа, след което пред журналисти подписаха съвместна декларация.


Предварително обявените теми са преследването на християните в Близкия изток и териториални спорове от времето на разпадането на бившия СССР. На срещата присъстват най-близките им довереници – швейцарският кардинал Курт Кох, ръководител на Понтифическия съвет за християнско единство, и митрополит Иларион, който е вторият човек в Руската православна църква, неин представител в европейските и международни организации, епископ на Виена и Австрия и участник в Смесената международна комисия за богословски диалог между католическата и православната църква.


И патриарх Кирил, и папа Франциск бяха посрещнати при пристигането лично от президента Раул Кастро.


Патриархът оглавява най-голямата православна общност - около 165 от общо 250 милиона души. Папата е духовен глава на близо 1.2 млрд. души и в момента се смята, че има силни позиции в Хавана, след като в тайна дипломация помогна да се преодолее 54-годишната изолация на Кула от САЩ.


За пръв път в историята папа и руски патриарх се срещнаха в комунистическа Куба

© Reuters

Ключови думи към статията: