"Нова тв": Държавата планира да похарчи 24 млн. лв. за създаване на имейли за всеки българин

"Нова тв": Държавата планира да похарчи 24 млн. лв. за създаване на имейли за всеки българин

© Надежда Чипева, Капитал

Материалът е допълнен на 13 февруари в 11:30 часа с обяснение за какво е посочената сума от 24 милиона лева. Коригирано е и заглавието. 

Държавата ще похарчи 24 млн. лв. за създаването на електронни пощи на всички българи, а задължителните имейли ще бъдат връчвани с новите документи за самоличност, съобщи Нова ТВ. Проектът е изработен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.


"Държавният имейл ще дисциплинира гражданите в общуването с държавата"


е изтъкнал зам.-министърът на информационните технологии, отговарящ за електронното управление, Валери Борисов.




Телевизията отбелязва, че засега не е известно дали получените на този имейл документи, например съдебните призовки, могат да се смятат за законно предадени. Под въпрос е колко от българите ще имат достъп до имейла си и ще могат ли възрастните хора да го ползват. По данни на националната статистика от края на 2015 г. половината българи нямат достъп до интернет у дома.


Да се правят държавни имейли на гражданите и сега е възможно, според приета преди години правна норма, само че не е задължително.


По повод реакциите на новината от екипа, който работи по проекта в събота казаха, че


не е вярно, че 24 млн. лева ще бъдат похарчени за електронна поща


Божидар Божанов обясни пред "Дневник", че "сумата от 24 млн. лева не е за създаването на мейли, а е за eid проекта (електронна идентификация - бел.ред.). Това включва хардуер, 3 регистъра, център за електронна идентификация, card management системи, PKI (Public Key Infrastructure - необходима за системата - бел.ред.). Този хардуер ще се ползва и за други неща. Освен това сумата е само индикативна т.е. таван на разхода за този проект".  


Още за държавните мейли, нуждата от тях и как ще работят - може да прочетете в този текст. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: