Огнян Минчев: Турция сменя доверениците си в България

Огнян Минчев

© Анелия Николова

Огнян Минчев

Турция сменя своите довереници в България" - така политологът Огнян Минчев коментира в предаването "Панорама" на БНТ забраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция.


"В продължение на четвърт век Турция и Русия поддържаха близки отношения и това правеше възможно съществуването на ДПС", допълни политологът, като определи Движението като партия с руско-турска собственост. "След като двете регионални сили Русия и Турция влязоха в конфликт по повод Сирия, е очевидно, че това не можеше да продължава", допълни той.


"ДПС е една от партиите на тази шепа хора на върха на българската посткомунистическа олигархия, които носят пряката вина за това, че българският преход е провален", посочи още Минчев. Според него България много трудно може да излезе с печеливши позиции от създадената ситуация.




"Като говорим за ДПС трябва да използваме малко повече нюанси", коментира от своя страна политологът Антоний Тодоров. Според него нещата не са толкова еднозначни и лесни за обяснение, а процесът с оттеглянето на подкрепата към Движението е започнал по-рано, "някак си малко по-задкулисно, не толкова видимо" - още с оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост и дори по-рано.


Според Огнян Минчев това, което може да направи българската държава, е всички политически партии да опитат да привлекат гласуващите за ДПС и те "да не бъдат отдавани на концесия на една партия".


Антоний Тодоров пък смята, че процесът може да се окаже оздравителен, защото ще се появи конкуренция. "Това, че от турска страна са заявили, че не подкрепят Доган, едва ли означава, че имат конкретен човек, който поддържат", посочи той. 


Всичко, което трябва да знаете за: