Каква е връзката между плоскостъпието и гръбначните изкривявания?

Да се погрижим за себе си и децата си!
12 фев 2016 21:23, Eкип на Puls.bg
0
Каква е връзката между плоскостъпието и гръбначните изкривявания?
Източник: Reuters, архив

Въпреки наличието на достъпна информация в глобалната мрежа, през последните години се наблюдава тенденциозно повишаване на процента деца с гръбначни изкривявания, които често биват диагностицирани „случайно“. Кой носи отговорност за тази тревожна тенденция не е тема на настоящия материал, но бих искала да ви предизвикам да се погрижите за себе си и децата си!

Резултати от проведени проучвания недвусмислено сочат - в момента се регистира ниско ниво на родителска информираност по отношение гръбначните изкривявания при децата. Това налага инициирането на кампании, целящи популяризирането рисковете, които крият гръбначните изкривявания и предпоставките за тяхното развитие.

Ще се опитам в този материал да внеса яснота, как и защо плоското стъпало може да промени качеството на живота ви…

Плоскостъпието (на латински: pes planus или плоско стъпало), познато още като дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод, или на двата свода на ходилото.

Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години, но ако това не се случи, се появява плоскостъпие. Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото. Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно глезените, коленете и съответно създава предпоставки за дискомфорт, болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка.

Повече за връзката между гръбначните изкривявания и плоскостъпието може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари