Плевнелиев: Необходима е реформа на Съвета за сигурност на ООН

Плевнелиев: Необходима е реформа на Съвета за сигурност на ООН

© Администрация на държавния глава

Многобройните кризи и конфликти по света отново доказват необходимостта от провеждане на реформа в Съвета за сигурност на ООН, смята президентът Росен Плевнелиев.


"Много важно е да се подобрят механизмите за диалог между постоянните представители на Съвета за сигурност и различните регионални сили, което да позволи бързото вземане на решения, за да не се допуска ескалация на дадена криза. Очевидно е, че легитимни институции като Съвета за сигурност се нуждаят от повече ефективност в своята работа", коментира държавният глава, който участва в 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.


Според него вниманието на държавите и международни институции следва да се фокусира върху ранното идентифициране на кризисни ситуации и върху изработването на механизми за тяхната превенция. "За съжаление все още сме свидетели на повече дебати и на по-малко устойчиви решения", смята той.




Като основни предизвикателства пред международната общност Плевнелиев посочи борбата с тероризма, конфликта в Сирия и засиления миграционен натиск. Държавният глава отбеляза също, че полаганите усилия за изработване на обща политика на ЕС по отношение на миграционния натиск от Холандското председателство през първата половина на 2016 г. дават надежди и "крехък оптимизъм" за постигането на конкретни резултати.


"Много се надявам, че вече всички членове на ЕС са узрели, че се нуждаем от солидарност, за да решим този въпрос", заяви Росен Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за: