Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?

Русия е разклатена, а цената на петрола не позволяват този лукс
12 фев 2016 21:10,
228
Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?
Снимка: Reuters. архив

От гледна точка на Запада, руският президент Владимир Путин е изпаднал в дипломатическа немилост, пише BBC в редакционна статия.

Предприетата от него анексия на Крим и участието във военния конфликт в Източна Украйна разбиха модела на отношения в Европа, установен след края на студената война. Растящото руско военно присъствие и ученията край границите на НАТО вдъхват съвсем разбираеми опасения - дори у страни като Швеция, - че конфликт с Русия вече не бива да се приема за невъзможен.

Страните членки на НАТО без желание малко по малко увеличават военните си разходи, а САЩ правят стъпки за укрепване на присъствието си в Европа. Русия естествено заявява в отговор, че тъкмо разширяването на НАТО я кара да повишава бойната си готовност.

Говорим обаче за правителство, изпратило според общото мнение в Лондон агенти със задачата да ликвидират негов опонент, които са оставили в британската столица следи от радиоактивно вещество.

Затова е още по-любопитно как в отговор на руската подкрепа за президента Башар Асад Западът продължи да твърди, че потенциално има допирни точки с Русия.

Допреди седмица Русия бе смятана за съмишленик в каузата за постигане на мир в Сирия по дипломатически път, за важен глас при разглеждане на бъдещи мерки и решения. Ще видим дали този подход ще се запази и след настъплението на сирийската армия и съюзниците й срещу Алепо. Тъкмо руската авиация допринесе най-много, за да се промени съдбата на сирийското правителство. Тази операция практически съвпадна с поредния кръг от международни преговори и отрови дискусията, още преди тя да започне.

Руската "реалполитик"

Дошъл ли е моментът наочниците на Запада да паднат и най-после да излязат наяве същинските намерения на Русия?

В случая не говорим за морал, нито коя е вярната посока - тук нещата стоят страшно зле и от двете страни. Сирия е невероятно сложен проблем - не бива да бъде представяна коя да е страна като единствен виновник за продължаващата война. Говорим за т. нар. реалполитик, за реалната политика. И тук Москва даде на западните столици сериозен урок как се постигат поставените цели.

Западът смята, че конфликтът в Сирия няма военно решение, но Москва ефикасно доказва обратното. Тя избра страна, която би изгубила всичко в случай на поражение. Тази страна вече имаше сравнително силни съюзници - бойците от Хизбула и различни военизирани групировки, създадени от Иран и оглавявани от ирански командири.

Русия също вложи значителни ресурси, за да промени нещата. За твърде малко време бяха постигнати видими резултати на бойното поле. Москва си постави съвсем постижима цел - да подкрепи сирийското правителство и да му помогне да запази контрола върху по-голямата част от страната. Съответно Русия изпрати авиация срещу бунтовниците, подкрепяни от Турция, от страните край Персийския залив и от Запада - и тя печели победи.

Какъв контраст със западния подход към проблема, при който на всяка крачка виждаш проблеми и неясноти.

Западът подкрепя т. нар. умерени въстаници, но кои са те всъщност? Мнозина от тях по принуда се съюзиха с групировки, близки до Ал Каида. Да, Вашингтон и Ал Каида се озоваха на една и съща страна - това е противоречие номер едно. Естествено, днес за Запада е къде по-важна борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Дали обаче това е приоритетна задача за регионалните му съюзници като Саудитска Арабия и Турция? Не, основна задача за тях е да укрепят стратегическите си позиции в Сирия, в идеалния вариант - отстранявайки президента Асад. ИД също е враг в очите им, но донякъде второстепенен - това е противоречие номер две.

Два анклава

Да не забравяме и кюрдския въпрос. Кюрдските бойци остават най-ефективни съюзници на Запада на полесражението. Турците обаче виждат в тях заплаха, а всяко нововъзникващо кюрдско образувание за тях е кошмар, който трябва да бъде избегнат на всяка цена. Ето и противоречие номер три.

В сравнение с това животът на президента Путин е далеч по-прост. Често казват, че той е по-облагодетелстван от западните лидери - няма защо да се тревожи за общественото мнение.
Така например гибелта на руския пътнически самолет в Египет практически не предизвика протестна вълна във връзка с правителствената политика, каквато би могло да видим на Запад, ако се разбие западен самолет.

Нека обаче помислим логично. Отразява ли западната политика общественото мнение?

Обществото изглежда също тъй озадачено, както и политиците, които го представляват.
Наистина, как трябва човек да реагира, когато бежанци загиват в морето сред ужасяващи страдания, когато неконтролируеми конфликти избухват на места, твърде отдалечени и същевременно страхотно близки?

А в Сирия Путин не само цели да реши военните задачи, които си е поставил. Успее ли той, Сирия може да бъде превърната в два анклава - крайбрежна част, управлявана от сирийското правителство, и цялата останала територия, контролирана от ИД.

Путин печели - но докога? И какъв избор има Западът днес?

Путин демонстрира, че Русия остава сила, с която всеки трябва да се съобразява в Близкия изток, докато в Америка царят раздори и нестабилност. Путин показа, че Русия разполага с ограничени, но все пак внушителни експедиционни сили, че успешно изпробва най-нова руска военна техника. Тъй че засега Путин един вид печели играта. Основният въпрос очевидно е докога.

Положението на самата Русия е доста разклатено. А цените на петрола стоят ниски и не се знае дали президентът може да си позволи това поведение в духа на съветската епоха. И не бива да се заблуждаваме - сирийският мирен процес е мъртвороден. Военните действия ще продължат и т. нар. умерени сили ще останат в капан между правителствените войски и ИД. Кюрдският въпрос редовно ще изплува на повърхността. А бежанският поток към Западна Европа няма да спре.

Като равносметка ще отбележим, че Путин знае какво иска. И засега успява да постигне желаното.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
2
 
! Отговори
До 208 преди 8 години
До води ни партиоМного ми е смешно, когато някой от муньовците спомене Сибир. Сибир и едно прекрасно, огромно място за живеене, вярно, с много дълга и студена зима. Място за истински мъже! До сега ми е криво, че не успяхме да направим един рафтинг по една река в Тува, с пушки и риболовни такъми, без гаранция, че ще се върнем живи (бързеи, водопади, мечки и т.н.). Не успях да отида и на о-в Путятин, тогава не пускаха чужденци. Може би в другия живот!
150
2
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Моделът го разбихме ние като влязохме в НАТО и това събуди руснаците. Ако НАТО си беше стояло мирно, там на запад, ако не се подклаждаше огъня в Грузия, Украйна, Молдова - сега щяхме да си живеем спокойно в мир, НО ТО ЛАКОМИЯТА ВОДИ ДО РАЗСТРОЙСТВО, ето го налице- сега ще си ядем попарата.Като няма мъжкари у нас и на запад , е така, всички на колене......
149
10
 
2
 
! Отговори
води ни партио преди 8 години
товорищи *** болшевики недоволни сибир ви очаква там ще намерите прекрасния живот за който сте мечтали бързайте защото братята китайци ще ви изпреварят
148
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 8 години
ВВС не правят обективна журналистика
147
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 8 години
Може нигерия но хората живеят както искат и пътуват гл руска тел
146
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати егатито един Алепо не могат да превземат .
145
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е един дри...шльо!
144
4
 
14
 
! Отговори
тя преди 8 години
Докогато си пожелае!
143
5
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Основния виновник за това какво стана и става в Сирия е Запада и най-вече САЩ. Същите разбуниха тази държава с "революции" без изобщо да са наясно със структурата и местната народопсихология. Революция и ислям ,олио и вода! Е, сега ще си "сърбат попарата" но не толкова САЩ които ги пазят 2 океана и трудно се доплува до тях!
142
3
 
24
 
! Отговори
до 200,198,190 и т.н преди 8 години
"Ако платените тук във форума и навън,папащи турски,саудитски,бритиш и америкън НПО-хранилки бяха като Пинокио и за всеки написан "пропаганден и откровено лъжлив" коментар или казан по телевизията,носът им растеше с по 0,001 см.,сега щеше да е дълъг колкото кулата в Останкино+статуята на "свободата".Форума се вмириса от коментари написани за по няколко прокисанли дюнери надник от турско-саудитски НПО хранилки."
141
3
 
21
 
! Отговори
Прочетох началото преди 8 години
"Пише ВВС в реадкционна статия"и спрях да чета,останалото в статията би трябвало да е от сорта:Путин бла бла бла Сирия е "диктаторска" бла бла бла ниска цена на петрола бла бла бла "демокрацията" в опасност бла бла бла нужда от бритиш и америкън НПО-опозиционери с милионни грантове бла бла бла Путин е "диктатор" бла бла бла само платените бритиш и америкън НПО-протестъри са демократи в Русия бла бла бла
140
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще стои докато му свършат парите,после,като в афганистан
139
12
 
38
 
! Отговори
Россия преди 8 години
Ура за Путин !
138
4
 
15
 
! Отговори
33 преди 8 години
До 33..... означава С О Р О С О И Д И
137
5
 
29
 
! Отговори
33 преди 8 години
Какво да се очаква от ББСи. Те са платени от *** и се мъчат всячески да оплюят политиката на Путин за ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА на Сирия !Сега запада е в паника, че няма да може да изсмуче природните ресурси на Сирия, както направи с Ирак и Либия и се надпреварват да пишат измишльотини, за ДА ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ на хората.Вече никой не им се хваща на теориите, Путин е достатъчно осъзнат, за да знае какво прави и Русия е достатъчно силна, да не се подчинява на чужди влияния...!
136
2
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
така нареченият запад какво направи за палестинците за кипър как удари белград и създадекосово какво се е загрижил за крим и украйна това в украйна бе план на краваритекакво направиха в либия египет йемен съсипаха всичко изградено в тези държави и сега запоследно се целят в сирия заградили са цяла европа с оръжие насочено срешу русияи какво се очащва от русия да стои и да гледа гмо мозъците как се вихрят
135
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
познавам руската душа след 10 години живях в Москва и наш *** да дава мисли .......
134
35
 
4
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Скоро всеки сантиметър от въжето, на което ще увисне кремълското джудже, ще струва цяло състояние!
133
1
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
До Анонимен 191Моля те , изтегли си филма "Президент" - 2015 и пак ще си говорим :)
132
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PUTIN E GOSPOD NA DIPLOMAZIATA