Дефектна част е причинила катастрофата на полета на AirAsia в Яванско море

Дефектна част е причинила катастрофата на полета на AirAsia в Яванско море

© Darren Whiteside, Reuters

Индонезийските следователи заявиха във вторник, че "хронично дефектен компонент" и опитите на екипажа да оправят повредата са сред факторите, които са допринесли за катастрофата на пътническия самолет на AirAsia миналата година, при която загинаха всички 162 души на борда, предаде "Ройтерс".


Бордовият компютър на самолета, който контролира полета, е имал неизправна спойка, която редовно е предизвиквала повреди - четири пъти по време на самия полет и 23 пъти през цялата предишна година.


"Последвалите действия на летателния екипаж са предизвикали невъзможност да се контролира самолетът... Самолетът е започнал да пада и екипажът не е имал възможност да възстанови нормалния режим на полет", обяви националната комисия за безопасност в свое изявление.




Полетът на AirAsia QZ8501 загуби контакт с ръководството на въздушното движение при лоши метеорологични условия на 28 декември на по-малко от половината път в двучасов полет от втория по големина град на Индонезия Сурабая до Сингапур. Няма оцелели от катастрофата.


При предварителното разследване се предполагаше, че лошото време в било основен фактор за катастрофата.

Ключови думи към статията: