Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радан Кънев: Политическото решение е овластен независим прокурор да разследва "Яневагейт"

Криминални среди притискат Борисов; Цацаров се поддава на опитите за изнудване от корупционна мрежа в съдебната власт

7 коментара
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев смята, че политическото решение на скандала "Яневагейт" е да се да се гласуват поправките в Закона за съдебната власт, които предвиждат заместник -главен прокурор, който да се занимава изрично с корупцията в съдебната система и уточни, че в момента няма мнозинство за такова решение.

"Смятам, че има предостатъчно материал както за разследване на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС), така и за директно наказателно производство, възлагане на конкретен прокурор. Това е политическото решение – овластяване на конкретен, достатъчно високопоставен, независим прокурор, прозрачно публично с яснота кой е той и че има пълни правомощия. Има политическо решение и отново го предлагам", заяви Кънев във вторник пред журналисти в парламента.

Преди ден от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) призоваха за формиране на парламентарна комисия, която да провери фактите в разговорите между бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка от същия съд Румяна Ченалова.

Моето впечатление е, че парламентарните комисии завършват с едно голямо нищо, както беше случаят "КТБ", коментира Радан Кънев. Той напомни, че от цялата парламентарна комисия единственото особено мнение е било неговото, а колегите му са били единодушни, че Цветан Василев е единственият виновен за източването на банката. А това че държавата очевидно е допуснала, да не кажа наблюдавала доста внимателно този процес и очевидно много държавни органи са покровителствали, не намери отражение в официалния доклад, напомни Кънев.

Върху Бойко Борисов се оказва натиск от различни криминални среди

По-рано във вторник той изрази мнение, че в момента се оказва натиск спрямо премиера Бойко Борисов и има опит за изнудване на главният прокурор Сотир Цацаров.

"Очевидно е, че върху Бойко Борисов се оказва натиск и то от различни криминални страни, но аз вярвам, че той ще удържи на натиска и ще успее да си консолидира партията, така че при гласуването на второ четене да отбележим огромен успех. Конституцията отваря портите, но тя не върши работа сама по себе си", коментира лидерът на ДСБ в сутрешния блок на Нова телевизия.

Друго решение би било главният прокурор Сотир Цацаров да делегира пълни правомощия на човек в прокуратурата, който е "независим, извън всякакво съмнение" и се ползва с доверието на главния прокурор, за да проведе разследването по "Яневагейт", каза Кънев.

"Тази реформа може да случи, защото хората я искат и политиците са я обещали", добави той.

"Тя изисква единен Реформаторски блок в партньорство с единен ГЕРБ. Сега има клинове между Цветанов и Бъчварова. Аз съм против всякакви лични конфликти", заяви Кънев и добави, че на дневен ред стои въпросът за консолидиране на десницата за пълноценното провеждане на реформата.

Има опит за изнудване на главния прокурор и той се поддава

"Има опит за изнудване на главния прокурор" – бе другата теза на Радан Кънев. Според него Румяна Ченалова е инструмент на престъпна корупционна схема в съдебната система. "Намираме се в ситуацията на някаква мафиотска война", каза Радан Кънев.

"Ние нямаме кандидат за неговата (на главния прокурор - бел.ред.) позиция", увери Радан Кънев. Преди ден главният прокурор даде да се разбере, че според него именно ДСБ и Кънев са в основната на "сценария" с изтичането на записите, за да се повлияе на конституционните промени.

Има сценарий, има изнудване и по всичко личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване и влиза в тона на най-долните издания, коментира по този повод Радан Кънев.

"Скандалът е много голям, защото подсъдимата Ченалова говори по медиите. Записите са си записи. Те могат да са незаконни, накъсани, манипулирани. Но след като имаме човек, който е обвинен в тежка корупционна схема на българското правосъдие, който излиза и говори пред медиите, скандал има. Безспорно има и сценарий. Никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена излиза и говори сама без да има зад себе си солиден криминален гръб, който да я ползва като инструмент в това изнудване. По всички личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване", каза Кънев.

По думите му в съдебната система има сериозна престъпна корупционна мрежа. И запита защо покрай скандала с Янева и Ченалова се забравя и името на Желявска, която е зам.-председател на СГС, на която бе поверено случайното разпределение на делата.

Даването на конкретни дела на определени съдии е гвоздеят на престъпната схема, добави още Кънев.

"Тази ситуация има решение, и то не е в това главният прокурор да се поддава на заплахите, които идват от тази мрежа", коментира той и очерта решението - необходим е независим човек, който да разследва.

Конфликт нямам нито с Цацаров, нито с когото и да било, лични контакти в съдебната система нямам, добави той. Сегашният главен прокурор е доста приличен на фона на много свои предшественици, заяви лидерът на ДСБ.

"Искането на още един главен прокурор е опит да се въведе румънският опит за борба с корупцията, който българските граждани харесват и одобряват. Този модел се въведе преди години и той работи добре в Румъния. Но моите колеги и нашите висши магистрати, като видят тази ефективност, се страхуват", заключи той.

Кънев, който е обект на интензивна манипулативна кампания в контролираните от Пеевски медии, които го обвиняват, че е нещо като тартор на "заговора" за "преврат" в държавата (с участието на Mediapool -бел.ред.) отрече на няколко пъти Реформаторският блок да има каквато и да е връзка със скандала "Яневагейт".

По-късно в парламента, на репортерски въпрос дали РБ стои зад скандала "Яневагейт", Кънев отговори с въпроса: "Как да докажа, че не съм гей".

"Не се доказват отрицателни факти. Ако някой твърди, че съм гей или пък, че свалям Борисов, той е свободен да си докаже твърденията. Междувременно аз съм си завел делата и този въпрос ще се реши в съда", допълни Кънев по повод писанията и колажите в медиите, контролирани от Делян Пеевски.

Христо Иванов настоя за прозрачна проверка на "Яневагейт"

Правосъдният министър Христо Иванов призова в интервю пред БНТ започнатата проверка по скандалните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова да се води прозрачно, а резултатите да се обявят каквито и да са те.

Преди ден главният прокурор каза, че Софийският градски съд е образувал досъдебно производство, което ще провери по същество изтеклите разговори. Цацаров подчерта, че не се смята за замесен в аферата, а само споменат в разговорите между Янева и Ченалова. Той категорично отказа да се оттегли временно, за да се осигури независимо разследване на записите, в които се чува как премиерът Борисов му е казал да "опраска" Янева.

Христо Иванов напомни, че общественото доверие към онези, които трябва да проверяват "Яневагейт", не е особено високо.

"Трябва да сме сигурни, че ако се разкрият нередности, те няма да бъдат заметени, а ако се окаже, че замесените лица не са съпричастни към незаконни действия, трябва проверката да защити доброто им име", каза министърът.

Прокуратурата да разсее съмненията, че проверяващите "не са мотивирани“

Иванов подчерта, че задача на държавното обвинение е да обясни на обществото как ще се

извършат проверките, така че да отпаднат съмненията, че проверяващите не са достатъчно мотивирани.

"Всяка стъпка с разплитането на тази ситуация е свързана с чудовищна съпротива, но най-важната част от реформата е тази. Ако не успеем да разплетем тези казуси, всичко ще остане на хартия", каза министърът.

По повод започващата от 2 декември в София мисия на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, Иванов каза, че няма никакво съмнение, че казусът "Яневагейт" ще влезе в предстоящия ѝ доклад като реакциите на институциите ще бъдат предмет на работата на мисията.

Министърът каза, че е удовлетворен, защото "колкото повече шум се вдига, толкова се вижда, че се налага на институциите да се заемат с проблема".

Христо Иванов подчерта, че Ченалова стои с името си зад съдържанието на разговорите и това трябва да се отчита, проверката обаче трябва да изясни баланса "между нейната очевидна мотивация да атакува определени фигури и фактите, които изнася". Той напомни, че именно по негова инициатива е започнало дисциплинарното производство срещу Ченалова преди време и тогава е бил атакуван по същия начин, както и сега, когато иска разследване на твърденията ѝ.

В същото време Радан Кънев коментира пред Нова телевизия, че в РБ няма цялостна подкрепа за министъра на правосъдието, който е от квотата на блока. Сигналите за това идвали от ДБГ, но не и лично от Меглена Кунева, а по-скоро от Даниел Вълчев, който няма политическа позиция в партията. Според Кънев министърът на правосъдието има подкрепата на цялото правителство.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Boriana Boneva
    #7

    предложението за независимо разследване няма да се осъществи. Цацаров се усети и побърза да вземе нещата в ръце. Сега ще разследва какво е казано за него в записите. Това е несъстоятелно. Всъщност разследването ще наблегне- поне аз така подозирам- как са изтекли, как са направени записите, ще проследява пътя им от записването до Бивол. Ще прави от това скандали и ще хвърля прах в очите. Тук обаче ще удари на кухо. Обществото ни след толкова много изтекли записи се научи че не е важно кой и как ги е направил , а какво се говори в тях. Обществото ни да- но медиите дали?

  2. Мони_deactivated_1480055728
    #6

    Официално и за първи път действащ президент ПУБЛИЧНО каза пряко: В БЪЛГАРИЯ ИМА МАФИЯ! И МАФИЯТА НЕ почна да се бори със себе си! Мафията обяви ,че президента е "чехльо" и прочие обидни думи. И Президентът не повтори. Радан ,не само каза много пъти ,че има мафия, но прави каквото може, като политик! И го ЗАЛЯХА С ЗАБЪРКАНА ПОМИЯ.

  3. marij
    #5

    Радан Кънев: Политическото решение е овластен независим прокурор да разследва "Яневагейт" В България няма такъв прокурор. Всичкитететете прокурори са крадци и безгръбначни!

  4. Явор от Германия Костовист
    #4

    Подавайки рамо на Боко и защитавайки Цацаров, Радан Кънев се мъчи да прокара "историческият компромис" или така наречената реформа в съдебната система. Нито премиера, нито първият обвинител са плахи девици, които се нуждаят от закрила...

  5. ataata
    #3

    Стига с това незаконни записи. Изясни се, че службите не са подслушвали двете каки. Ако Ченалова е направила записите, по кой закон те за незаконни? Всеки може да си записва телефонните разговори ако иска.

  6. анита хегерланд
    #2

    Не е ясно кой е наредил да бъдат подслушвани двете съдийки и има интерес да се създаде компромат за главния прокурор. Записът не е случаен. Хубаво е да бъде преценен обективно, но и да се види защо съществува, кой го е направил.

  7. strobo
    #1

    Време е бай Бойко да въведе ред, работи като тази "... подсъдимата Ченалова говори по медиите ..."на нищо не приличат... Добре че не знае англицки и не говори пред СНН.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.