Кунева обеща гаранции на депутатите за анонимните сигнали срещу тях

Кунева обеща гаранции на депутатите за анонимните сигнали срещу тях

© Георги Кожухаров

Антикорупционният закон ще задължи политиците и обществените лица да декларират имуществото си и конфликти на интереси, заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Би Ти Ви.


Кунева заяви, че се надява на подкрепата както на Реформаторския блок, така и на депутатите от ГЕРБ.


През септември Народното събрание отхвърли на първо четене проектозакона за борба с корупцията, предложен от Кунева. Основните критики към него бяха предвидените проверки на политици и висши чиновници по анонимни сигнали.




"Ще дам гаранции на народните представители (за анонимните сигнали - бел.ред.), разбирам тяхното притеснение, както и на фигурите, които ще бъдат проверявани, да не се задвижва държавната машина напразно и да има достатъчно гаранции, че това не са просто "един съсед каза". Това са сигнали, които са съпроводени с факти и целят да облекчат административното разследване и наказателното, ако има данни за такова."


Този закон ще разкрие имущественото състояние и конфликтите на интереси на лица като главни архитекти или шефове на болници, добави Кунева.


Кунева отказа да коментира в детайли случая с изтеклите записи на разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева.


Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като Закона на Кунева, бе част от новата антикорупционна стратегия, приета през пролетта. Очакването беше с него да се даде знак, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. 


Новото звено трябваше да  обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата и да започне работа от началото на 2016 г.


В момента положението с Шенген в ЕС има два варианта - или да се укрепи, или да изчезне. Аз съм за укрепване, за да няма тежки политически и икономически последствия.


По случая с разследването срещу Христо Бисеров Кунева коментира, че освен критиките към институциите трябва да се отчете и добрата работа. Няколко институции си свършиха работата качествено - Сметната палата, които реагираха, че Бисеров не е декларирал имущество, и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. За 2 години комисията отне имущество за 26 млн. лева, заяви тя.


В момента положението с Шенген в ЕС има два варианта – или да се укрепи, или да изчезне. Аз съм за укрепване, за да няма тежки политически и икономически последствия.


Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4390614/

Ключови думи към статията: