Последна надежда за спасяване от климатичните промени

Американски издания за конференцията в Париж
1 дек 2015 09:44, Елка Василева
17
Последна надежда за спасяване от климатичните промени
Снимка: архив, Reuters

Започналата конференция по климата в Париж, една от най-големите срещи на световни лидери в историята, според мнозина е последната надежда на планетата да се размине с най-тежките последици от промените в климата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Парижките преговори са кулминация на продължаващи вече над 20 години усилия да се постигне сделка за намаляване на вредните емисии. На последните два такива форума - в Киото през 1997 г. и Копенхаген през 2009 г. - бяха приети документи, оценени по-късно като неуспешни. Според някои анализатори дори най-доброто възможно споразумение в Париж ще намали емисиите само с половината от нивото, което е необходимо, за да се избегнат сериозни катаклизми. Това ще превърне настоящата конференция в стъпка напред, но не в и окончателно решение, пише "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Преди време най-големите световни замърсители с парникови газове - САЩ и Китай, преговаряха по климатичните въпроси като съперници. Но след като миналата година сключиха двустранна спогодба да се борят заедно за намаляване на емисиите, президентите Барак Обама и Си Цзинпин призоваха вчера колегите си да се присъединят към усилията им, допълни "Ню Йорк таймс".

Според в. "Вашингтон пост" това, че първата среща в програмата на Обама във вчерашния ден бе със Си, е показателно за централната роля на Китай в глобалните въпроси като климатичните промени. "Дойдох тук лично като лидер на най-голямата икономика в света и на втория най-голям (замърсител), за да кажа, че САЩ не само признават ролята си в предизвикването на проблема. Ние поемаме отговорност да направим нещо по въпроса", каза Обама. Американският президент иска борбата срещу климатичните промени да бъде запомнена като част от политическото му наследство, отбеляза "Вашингтон пост".

Други световни лидери като руския президент Владимир Путин и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун също подчертаха колко неотложна задача е постигането на споразумение през следващите две седмици на конференцията. Много бързо обаче излязоха наяве признаците на отдавнашно разделение. Развиващите се страни настояват богатите държави, които са излъчили най-много въглеродни емисии, да финансират прехода към по-зелена енергия и да подготвят бедните страни да се справят с ранните последици от изменящия се климат, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Развиващите се страни искат техните индустриализирани партньори да изпълнят обещанията си да събират по 100 милиарда долара годишно публично и частно финансиране за борба с климатичните промени от 2020 година нататък. Някои официални лица предупредиха, че няма да подкрепят сделката в Париж, ако тя не доведе до стабилно финансиране, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Ако преговорите в Париж пропаднат, може би ще минат години, преди световните лидери да се опитат пак да договорят подобно споразумение, пише "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
като ги изчистиш предполагам, че после ще дойде ред на черните, на жълтите, на друговерците, на чужденците, на другоселците...докато неостанеш съвсем сам. дано тогава осъзнаеш, че проблемът е бил в теб.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До menкон с капаци
8
1
 
2
 
! Отговори
Обичам морето преди 8 години
Не знам дали човешката дейност има влияние върху климатичните промени, но замръсяванията със сигурност имат негативно влияние върху човешкия организъм. Вземете например Дунав, Черно море - там се излизат стотици тонове мръсотия и химикали. Тези *** после отиват в морето, а ние ходим да се къпем. Наивно е да си мислим, че всичката тази мръсотия не ни влияе зле на здравето.Та това е проблемът, който наистина трябва да се разреши - изхвърлянето на *** във водите и почвата.
7
1
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре не знам ама френската революция се е вдигнала поради климатични промени! А тогава казват, че били незначителни! Е сега верно, че е имало и колене тогава, *** пък виж кви песни са се пели! Сега, да не се плашим, пак ше има колене! И да видим дали и хубави песни ше се пеят! *** като гледам повечето хора ги боли фара за тия промени! Единствения начин наистина да се направи нещо е реално на теб да ти влезе, до тогава, повечето хората, сме си едни прости животни,дето главно си гледат задните части!
6
9
 
2
 
! Отговори
men преди 8 години
антропогенните промени в климата са абсолютна жидска измислица с която да се дерат гоите след като паричната система базирана на тоалетна хартия се срине в скоро време. да замърсяването и унищожаването на природата са гадна работа, но ледът на полюсите нито е станал по малко нито па белите мечки са се издавили. блажени са верващите както дедо симо още едно време ви каза и не забравяте да си представяте как спасявате климата като плащате бензинец по 10 лева и зъзнете в панелките без парно докато
5
0
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Всеки път се събират, всеки път Китай и САЩ не подписват иначе ще се сринат и това е.Германия, Русия Япония всичко подписва ,тия не!!Е за какво се събирате само?Ясно е кой какво трябва да направи!!!
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЛАКА ЗА КЛИМАТА ОТДАВНА Е ИЗПУСНАТ. ТРЯБВАШЕ ПОНЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ДА СЕ СПРЕ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА И ПРИРОДАТА. ДА СЕ СПРЕ С ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИТЕ. НО ПОРАДИ ЛАКОМИЯТА НА ЕДНА ШЕПА ТАКА НАРЕЧЕНИ БЕЗНЕСМЕНИ НИЩО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕ А СЕГА Е КЪСНО ЗА КАКВИТО И ДА Е МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ. ПРИРОДАТА ЩЕ СИ ОТМЪСТИ ЗА ТОВА НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ГЛАД НАВОДНЕНИЯ СУША ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ УРАГАНИ И ВСИЧКО ТОВА ЩЕ Е ЗА ОТМЪЩЕНИЕ НА БЕЗУМНИТЕ ЧОВЕЦИ КОИТО СА КАТО ГНОЙНА РАНА НА ЗЕМЯТА.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата утопия на днешното време. Налудничевото вярване че увеличаване с 2 градуса на климата ще е катастрофално ще накара милиарди да живеят в бедност. Ще попрече на технологичния прогрес, ще направи хиляди хора заложници на емоции а не на разума.
2
3
 
18
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Едно нещо ми направи впечатление от тази среща!Френския президент се изказваше на френски,руския-на руски,китаеца-на китайски,а нашия п...тьо-......на английски!?!?Че нашия език не е достоен за него ли!?ДОКОГА ще ни излагаш,бе гов...до!?!Срам ме е от теб,не ни посравмай пред света,продажник!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като погледна кои ще заседават в конференцията, не вярвам нито че ще се спасим от климатичните промени, нито пък - че надеждата е последна.