Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЗОК няма да финансира нови болници и догодина

0 коментара
НЗОК няма да финансира нови болници и догодина

Мораториумът Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договори с новоразкрити болници или за нови дейности във вече съществуващите лечебни заведения се запазва и през следващата година. Това решиха депутатите във вторник с окончателното гласуване на Закона за бюджета на касата за 2016 година.

“Лечебните заведения, които след 31 декември 2015 г. са получили за първи път разрешение за дейност, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2015 г., не могат да сключват през 2016 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности“, гласи приетият от депутатите текст. Той беше предложен между първото и второто четене на законопроекта от група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Такава забрана беше заложена и в тазгодишния Закон за бюджета на НЗОК. Последните  лечебни заведения, подписали договор с касата, получиха разрешителни за дейност в края на миналата година.

При окончателното гласуване на бюджета на здравната каса в зала отпадна спорната възможност НЗОК сама и еднолично да орязва цените, по които плаща за лечение на болниците. Възможност за намаляване на плащанията при голям преразход и сега съществува в Националния рамков договор, но корекцията в цените трябва да се съгласува с Българския лекарски съюз.

Сега възможността беше заложена директно в закона, но срещна мощна съпротива от лекарското съсловие и в крайна сметка, по предложение на депутати от ГЕРБ, спорният текст отпадна.

Бюджетът на НЗОК за идната година беше приет във вторник след тричасов дебат в пленарна зала. Така секторът ще получи 3.204 млрд. лева или със 130 млн. лева повече от направените през тази година разходи.

До април НЗОК ще плаща на болниците по старите правила, а след това ще се премине към финансирането на основен и допълнителен пакет, като касата вече няма да работи с всички лечебни заведения, а ще решава на база на определени от МЗ критерии от кого да купува медицински услуги.

Преди ден от Българския лекарски съюз заплашиха, че ще организират протести заради заложените в бюджета финансови лимити за болниците. Те се опасяват, че има ограничение дори за лечението на болестите от основния пакет, за които би трябвало да се влиза в болница незабавно.

“Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, заради лимитите на разходите в НЗОК“, коментира председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.