Започва олимпиадата на въздушните спортове с участието на двама българи

Веселин Овчаров ще участва в състезанията по акропарапланеризъм

© Red Bull Content Pool

Веселин Овчаров ще участва в състезанията по акропарапланеризъм

Звездата на българския парапланеризъм Веселин Овчаров и неговият учител Валери Цветанов ще са двамата българи, които ще участват в Световните въздушни игри в Дубай.


Състезанието, определяно като олимпиадата на въздушните спортове, започва днес в Дубай с участието на 854 състезатели от 55 държави. 
 

Програмата включва 23 дисциплини от аеромоделизъм, през летене с безмоторни самолети, скокове с парашут и парапланеризъм. Овчаров ще участва в състезанията по акроапарапланеризъм, а Валери Цветанов ще е част от надпреварата по целно кацане с парапланер.


"Това са най-големите въздушни игри в историята. В 110-годишната ни история за първи път ще имаме такова събитие", заяви генералният секретар на международната федерация по въздушни спортове (FAI) Сузане Шьодел.




Повечето състезания започват днес с полетите с балони и цепелини.. Официалното откриване е на 3 декември, а едно от местата за целно кацане е определен изкуственият полуостров Палмата. 


Една от целите на организаторите е да превърнат състезанието в атрактивно зрелище за излъчване по телевизията, каквито възможности дава Дубай.


Валери Цветанов ще участва в състезанията по целно кацане

© Георги Кожухаров

Валери Цветанов ще участва в състезанията по целно кацане


"Въздушните игри са абсолютно вълнуващо състезание, където се събират най-добрите от въздушните спортове. Всеки детайл от всяко състезание ще бъде доставено до зрителите по телевизията, а тези на място ще изживеят вълнуващи моменти", заяви президентът на FAI Джон Грубстрьом.


Повечето състезатели вече са в Дубай, а българските участници ще пътуват в четвъртък. Най-голямото предизвикателство за участниците обаче беше логистиката, особено тези в категорията с хеликоптерите. Всеки отбор трябваше да закара максимум два хеликоптера. Затова Дубай предложи да плати транспорта на летателните апарати.


"Имали сме игри в Турция, Испания и Италия. Но не мога да си представя по-добро място то Дубай. Тук хората са приятелски настроени и помагат много, а и градът разполага с една от най-добрите инфраструктури в света и вероятно най-добрата в историята на игрите", каза Грубстрьом.

Ключови думи към статията: