"Междузвездни войни" влизат във виртуалната реалност

"Междузвездни войни" влизат във виртуалната реалност

© Kevork Djansezian, Reuters

Остава по-малко от месец до излизането на дългоочакваното по целия свят продължение на "Междузвездни войни". Точно сега феновете на сагата получават и възможността да изживеят своето космическо приключение под формата на виртуална реалност (VR). Това стана ясно от съобщение на официалния сайт StarWars.com.


В него се казва, че виртуалното изживяване ще стартира на 2 декември и е разработено съвместно с Google и Verizon. Това ще бъде първото по рода си Google Cardboard VR изживяване, което ще комбинира завладяващата история на премиерния "Междузвездни войни: Силата се пробужда" с най-иновативната VR технология. Google Cardboard VR ще се "изживява" чрез официалното Star Wars приложение, което е достъпно както за устройства с iOS, така и за такива с операционна система Android.


Началото на "Междузвездни войни" е поставено през далечната 1977 г., когато се прожектира първата част – "Нова надежда". Учудващо или не, след почти три десетилетия сагата се радва на все по-нарастваща популярност. Обвързването й с VR технологията със сигурност ще спомогне за този процес. Така наречената "геймификация" започва да играе все по-основна роля в обучението, бизнеса, маркетинга. В описанието на свой семинар по въпроса СофтУни обяснява: "Геймификацията" е изключително модерна тема, тъй като повече и повече компании имплементират елементи от игри в бизнес процесите си с цел да мотивират служителите си да постигат своите цели, както и да повишат продажбите на продуктите си.". Показателен пример за това е и въпросното Star Wars приложение, чиято цел е да промотира предстоящата премиера на филма.




Феновете на сагата, които се регистрират на Google.com/starwars, биха могли да изберат дали да бъдат на страната на мрака, или на тази на светлината за предстоящия филм "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Веднага щом го направят, техните Google приложения ще се променят въз основа на страната, която са си избрали. Специалните изживявания са разработени за Android Wear часовници, Google Calendar, Chrome, Chromecast, Gmail, Google Maps, Google Now, Waze и YouTube с допълнителни функции, които запалянковците ще открият в своите Gmail кутии, в Google Translate и в Google Search.


Екипът, който е създал съдържанието на Google Cardboard VR изживяването, се състои от ILMxLAB – Lucasfilm - лаборатория за "потапяне" в развлеченията, Industrial Light & Magic и Skywalker Sound. Иновативният проект въплътява в себе си опита в специалните ефекти, дизайна и изкуството на множеството професионалисти, които са вложили време и усилия за неговото реализиране.


От 2 декември в магазините на Verizon ще са налични и четири потребителски Google Cardboard Star Wars изображения. Очаква се интересът към тях да бъде огромен. Предполага се, че и те, като всичко друго свързано с "Междузвездни войни", много скоро ще придобият колекционерска стойност за феновете.