Жълт код за дъждове е обявен в три области на страната

Жълт код за дъждове е обявен в три области на страната

© Анелия Николова

Жълт код за силни валежи е обявен в три области от Югоизточна България. Предупреждението за опасност е в сила за Сливен, Ямбол и Хасково, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.


През нощта и до обяд в тези райони се очакват значителни валежи със сумарни количества от 15-20 литра на кв.м, на места и до 30-35 л/кв. м.


Жълтият код означава, че е вероятно да се случат малко на брой локални наводнения и е възможно да се наложи прекъсване на дейностите на открито. Метеоролозите предупреждават за затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.




Днес се очаква валежите в страната постепенно да спират - от запад на изток, и облачността да започне да се разкъсва. Максималните температури ще са от 3-4° в северозападните до 12-13° в югоизточните райони.


Над планините ще е облачно и мъгливо, с превалявания, предимно сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5°, на 2000 метра – около минус 2°.


Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, с доумерен вятър от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са от 12 до 15°, на морската вода - около 13-14°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.


Всичко, което трябва да знаете за: