Тим Кук срещу "Стив Джобс" и останалите филми за основателя на Apple

Тим Кук срещу "Стив Джобс" и останалите филми за основателя на Apple

© Kimberly White, Reuters

На 4-ти декември по кината започват прожекциите на игралния филм "Стив Джобс", който разкрива основателя на Apple в по-малко известната му светлина зад кулисите. "Дневник" и Форум филм имат специална киноигра, с награди 10 двойни билета за прожекциите.


И до днес името на Стив Джобс обикновено води със себе си някаква полемика. Така е и с филмите за основателя на Apple. Оказва се, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук не одобрява създаването на кино ленти за своя добър приятел, включително и "Стив Джобс", въпреки че е много добре приета от кинокритиците.


По време на интервю за телевизионното предаване на Стивън Колбърт, Кук критикува не само "Стив Джобс", но и всички други филми за компанията. "Смята, че много хора се опитват да са опортюнисти и мразя това. Не е хубава част от нашия свят", коментира Кук. Според него филмите се правят с цел лесна печалба заради известността на Джобс, но не представят реално неговия характер.




"Стив, който аз познавах, беше невероятно човешко същество. Той беше човек, за когото искаш да даваш най-доброто от себе си", допълва Кук. Самият той неведнъж е разказвал за близките си отношения с Джобс и че преди всичко са били приятели, а след това колеги.  Кук дори взима участие, като раказва много подробности от живота на Джобс за една от биографичните книги, посветени на него. Филмът "Стив Джобс" също е базиран в немалка част на една от книгите за  Джобс, но има и допълнителна драматургия в него. Именно това дразни Кук, който смята, че се изкривява истинският Джобс.


Сценарист на филма е Аарън Соркин, който никак не хареса коментарите на Кук и се впусна в остра полемика с него. "Никой не е правил този филм с идеята да стане богат", отвръща Соркин в интервю за изданието The Hollywood Reporter. Той допълва, че някои от звездите дори се съгласили да работят срещу по-ниско заплащане от обикновеното.


Критиката на Соркин става още по-директна: "Ако имаш фабрика, в която деца сглобяват телефони за 17 цента на час, трябва да имаш доста наглост, за да кажеш, че друг се прави на опортюнист", допълва сценаристът на "Стив Джобс". Той визира обвиненията срещу Apple в злоупотреба с детски труд преди около година. В последствие компанията преустанови всички връзки с уличените подизпълнители.


Няколко дни по-късно Соркин публично се извини за коментарите си. "Знаете ли, мисля, че Тим Кук и аз малко прехалихме. Извинявам се на Тим Кук. Надявам се, че когато види филма ще го хареса толкова, колкото аз харесвам неговите продукти", коментира пред E! News Соркин, който е сценарист иа на филма "Социалната мрежа", който разказваше историята на Марк Зукърбърг в първите дни на Facebook.


И докато Кук не харесва филма, друг близък до Стив Джобс човек, го одобрява. Това е Стив Возняк, съосновател на Apple. "Бях изумен колко добре е направен от кинематографична гледна точка. Наистина заслужават награда. Актьорската игра беше толкова реалистична. В други филми за Стив Джобс актьорите, които го играят, не ме карат да усетя неговия характер. Този филм постига това благодарение на чудесната актьорска игра, която произлиза от чудесната режисура", коментира Возняк пред БиСиСи.


Кой е прав и защо "Стив Джобс" провокира такива силни емоции, може да разбете като гледате филма. "Дневник" и Форум филм имат специална киноигра, с награди 10 двойни билета за прожекциите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: