БСП решава за конгреса си, възможно е Миков да предложи рокади в партийното ръководство

Пресконференция на БСП след балотажа на Местни избори 2015

© Надежда Чипева, Капитал

Пресконференция на БСП след балотажа на Местни избори 2015

Националният съвет на БСП решава днес за организационната подготовка на следващия 49-ти конгрес, който се очаква да е на 16 април догодина.


Макар на пленума преди две седмици да не се стигна до оставка на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство), социалисти допускат, че е възможно днес лидерът на БСП Михаил Миков да предложи нови попълнения на мястото на подалите оставка зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев и членовете на ръководството Калоян Паргов и Илияна Йотова.


Пред "Дневник" Миков коментира, че все още не е решил за рокади в ръководството и ще мисли до последно. "Ако ми хареса някой от пленума, ще го предложа", добави той. В Изпълнителното бюро могат да бъдат влизат само членове на Националния съвет. Социалисти в сегашното ръководство допуснаха, че Миков може да вкара двама на напусналите трима и най-малкото да посочи кой да поеме ресора на зам.-председателя Драгомир Стойнев - "Публични политики". Миков обаче възнамерява сам да отговаря за него.




Депутати от БСП пък не очакват днес да има смени, тъй като остават 3-4 месеца на това ръководство и то спокойно може да изкара в този състав до конгреса.


За бързо свикване на висшия партиен орган настояваха недоволните от ръководството социалисти след разгромяващите изборни резултати на вота през октомври. Мандатът на сегашния 48-ми конгрес изтича през май 2016 г.


Пълният цикъл отчети и избори в основните, районни, градски и общински партийни организации трябва да се проведе от 1 февруари до 10 април и да се изберат нови делегати на конгреса, както и нови ръководства и лидери на местните структури.


Предлага се още през януари Националният съвет на БСП да определи дневен ред, дата, час и място за провеждане на 49 Конгрес на БСП; нормата на представителство на форума; политическите цели и съдържание на отчетно-изборната кампания; да определи състава на комисиите, които да подготвят документите за Конгреса.


Според устава на БСП до 31 януари 2016г. трябва да се установи количественият и качествен състав на партийните организации.


Националният съвет на партията днес ще обсъди актуални политически въпроси и произтичащите от тях задачи на БСП.