Сериозният проблем на пазара на горива е контрабандата, обяви Валентин Златев

Сериозният проблем на пазара на горива е контрабандата, обяви Валентин Златев

© Георги Кожухаров

Един от сериозните проблеми на пазара на горива у нас е контрабандният внос. Това заяви на среща на Българската петролна и газова асоциация в Пловдив нейният председател и шеф на "Лукойл България" Валенин Златев, цитиран от БНР. Той подчерта, че за първите 9 месеца на годината произведените горива у нас са 60%, като акцизите от тях възлизат на 1.238 млрд. лв. В същото време от вноса, който е 40%, постъпленията в държавната хазна са 380 милиона.


"Поставяме въпроса за липсата на стотици милиони в бюджета, защото това затруднява нашия бизнес и ни прави слабо конкурентни, но това е въпрос, който много повече трябва да вълнува българската държава", коментира Златев.


Безспорно тя прави усилия в тази насока. Всички знаем, че всяка сряда премиерът обяви, че провежда заседание на Антикорупционния комитет, или както и да го наричаме. За тези няколко месеца работа Комитетът все още няма резултати, но това не значи, че в България контрабандата е намаляла, допълни той.




Другият проблем, който стои пред бранша, по думите на Валентин Златев, е с нефункционирането в пълен обем на акцизната централизирана информационна система на Агенция "Митници".


"Това значи, че цялата информация за необходимите постъпления от акцизи, които получава, са неправилни, а в случаи и непълни. Отделно от това ние срещаме ежедневни проблеми в работата, защото тя блокира, изключва, не обработва достатъчно данни", обясни той.


След многото безрезултатни опити за обсъждане на тази тема с Министерството на финансите и с Агенция Митници предложихме да бъде извършен международен одит на системата, подчерта още Валентин Златев и допълни, че членовете на асоциацията са се обърнали към главния прокурор Сотир Цацаров с молба да провери дали системата работи.

Ключови думи към статията: