Чикаго: Спрете полицейският терор!

Хиляди на протест срещу убийството на чернокож тийнейджър
27 ное 2015 22:08, Петя Славова
20
Чикаго: Спрете полицейският терор!
Снимка: БТА

В деня на най-големите разпродажби в САЩ, известен като "Черния петък", хиляди се събраха в най-престижния търговски район на Чикаго да протестират срещу миналогодишното убийство на чернокож тийнейджър от бял полицай и срещу начина, по който градът се отнесе към случая, съобщи Ройтерс.

Около 2 хиляди души с плакати "Спрете полицейския терор!" се включиха в протестния поход на "Магнифисънт майл", начело на който бяха активистът за граждански права, пасторът Джеси Джексън и няколко градски съветници.
Организаторите казаха, че участниците в протеста искат да изразят възмущение от смъртоносната стрелба срещу 17-годишния Лакуан Макдоналд и от расовите предубеждения на полицията в САЩ, пише БТА.

Полицейският служител, който стрелял в Макдоналд 16 пъти, Джейсън ван Дайк, беше обвинен в предумишлено убийство часове преди да бъде разпространено видео на убийството във вторник. Протестиращите скандираха: "Спрете прикриването на фактите, 16 изстрела", докато вървяха по Мичиган Авеню.

Малко преди демонстрацията чикагската полиция съобщи, че е арестуван 27-годишния Кори Морган и му е повдигнато обвинение в предумишлено убийство на 9-годишния Тайшон Лий, който беше застрелян на 2 ноември заради вражда между престъпни групи. Полицията смята, че момчето е било примамено и убито заради връзките на баща му с гангстерска банда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
33
 
! Отговори
пак грешка преди 8 години
Спрете полицейскияТ терор.Грешката е, че е използван пълния член"ят"Правилното еСпрете полицейския терорЖурнаристи, учете българската граматика, моля.
9
8
 
36
 
! Отговори
бял индианец преди 8 години
Спрете полицията беОставете чернi те дй ни изтрепятЯвно чернiте усещат , че белiте намаляват и искат да господстватПланета на маймуните
8
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
`DEMOKRAZIA PO AMERIKANSKI OBRAZEZ
7
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белокож тинейджър може ли да трепя.т? Каква е разликата между хората ?Според мен заглавието е расистко и в него думата чернокож е излишна.
6
8
 
41
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До NegarРусия и Китай да подкрепят умерената опозиция в сащ.
5
8
 
40
 
! Отговори
Negar преди 8 години
С мирни протести няма да стане. Вземайте оръжието което всички имате и им спретнете една нова гражданска война за чудо и приказ. Желателно е да я наречете американска пролет или блек майдан. Путин ще ви окаже логистична подкрепа.
4
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съд е! Може ли да прахоса 16 патрона. Два до три наксимум, като броя един контролен, за да е сигурен.
3
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според заглавието Ви, "спрете той" ли се казва?
2
11
 
41
 
! Отговори
SS преди 8 години
тиа цветнокожи в САЩ са слаба ракия. Само се мотат, а не се организират за масови безредици
1
9
 
54
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Полицайте застреляли бунтовник и на хората демокрацията им дошла в повече...