Португалия и Северна Ирландия се класираха за Евро 2016, Германия се провали

Селекционерът на Северна Ирландия Майкъл О'Нийл е във въздуха след превъзходната кампания на отбора за Евро 2016

© Reuters

Селекционерът на Северна Ирландия Майкъл О'Нийл е във въздуха след превъзходната кампания на отбора за Евро 2016

Португалия и Северна Ирландия си гарантираха участие на европейското първенство по футбол, а световният шампион Германия не успя да се присъедини към тях.


Изиграните осем мача от квалификациите не разплетоха много интриги, но донесоха най-голямата радост на представителите на остров Ирландия.


Северна Ирландия се класира за европейските финали за първи път в историята си, след като се наложи с 3:1 над Гърция на "Уинзор парк" и безпроблемно остана начело в група F. Тимът на Майкъл О'Нийл ще играе в първи голям футболен турнир от световното през 1986 г.




Република Ирландия победи за първи път действащ световен шампион, след като се наложи с 1:0 като домакин на Германия. Това беше първата им победа над Бундестима от 21 години.


Португалците победиха с 1:0 Дания с гол на Жоао Моутиньо в 66-ата минута и спечелиха група I. Те ще играят на еврофинали за седми път и шести пореден.


В тази група Сърбия взе сладка победа над Албания като гост с 2:0, но няма да играе на финалите. Преди последните мачове Дания има точка преднина пред албанците в битката за второто място.


Капитанът на Северна Ирландия Стивън Дейвис вкара два пъти, за да донесе заслужената победа над гърците, които са последни в група F. Той се разписа с шпагат десет минути преди почивката, а 58-ата минута вкара гол с глава след изпълнение на корнер. Между тях, в 49-ата минута, вкара и Джош Магенис.


Съставът на Гърция успя само да направи загубата по-почетна с гола на Христос Аравидис в 87-ата минута. 
 


В тази група битката за второто място ще се води между Румъния (12 т.) и Унгария (11 т.).


Румънците завършиха 1:1 с Финландия, което сложи край на надеждите на скандинавците за участие на първенството. Унгария победи с 2:1 завършилия с 10 души Фарьорски острови. 


В групата на Германия стана още по-заплетено за първите две места. Световните шампиони все още са лидери, но имат само една точка преднина пред Полша и Ирландия.


Полша измъкна точка за 2:2 от Шотландия в 94-ата минута с гол на Роберт Левандовски. По този начин изхвърли британците от надпреварата.


Левандовски откри резултата в третата минута, в края на полувремето Мат Ричи изравни, а Стивън Флечър обърна резултата през второто полувреме.


Когато изглеждаше, че Шотландия ще спечели скъпоценните три точки и ще запази надежди за класиране, дойде един свободен удар в последните секунди. Топката мина през доста играчи, удари се в гредата и Левандовски я доби в мрежата след шпагат.
 

Ключови думи към статията: