Как ще реагира Германия на масово безделничещи хора?

70% от пристигащите в страната бежанци са млади мъже
8 окт 2015 22:19, Елка Василева
111
Как ще реагира Германия на масово безделничещи хора?
Снимка: архив, Reuters

Седемдесет процента от бежанците, които идват при нас в Германия, са млади мъже, пътуващи сами. Социолози казват, че трябва да се настроим за "маскулинизация" на общественото пространство, пише Ян Флайшхауер в "Шпигел". Готови ли сме за това?

На страницата във Facebook на Катрин Гьоринг-Екарт (председателя на парламентарната група на партия "Съюз 90/Зелените") от началото на септември стои снимката на петгодишно момиченце, което си подава главата от вагон на влак и те гледа с големите си очи. В текста към снимката пише: "#Бежанци на път от Гевгели към (македонско-)сръбската граница".

Снимката веднага се набива на очи и заедно с приветствен поздрав на английски "Бежанци, добре дошли" стои на корицата на профила на Гьоринг-Екарт. Това е една от онези фотографии, които бихте определили като мили. Всеки, чиято душа не е от камък, би искал да хване детето за ръка и да го отведе на сигурно място.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" също публикува снимка на бежанци на първа страница миналата седмица. Направена е в Берлин, а на нея се виждат новопристигнали хора, чакащи да бъдат регистрирани като кандидати за убежище.

Един колега, с когото разговарях по телефона, ме попита дали съм забелязал, че тази снимка се различава от много други снимки с бежанци. И имаше право - на нея нямаше нито деца, нито жени. Виждаха се само мъже, които са се подпрели на някакви бели ограждения и чакат.

Когато става дума за бежанци, не е маловажно какви картини са ти в главата. Който подобно на Катрин Гьоринг-Екарт вижда преди всичко нуждаещи се от закрила деца, смята за чудовище всеки, който разсъждава на глас за пределите на възможностите за прием на бежанци.

Що се отнася до миграционната действителност, за съжаление фактите са против председателя на парламентарната група на "Съюз 90/Зелените" и в полза на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" - около 70 процента от тези, които пристигат при нас в Германия, са млади мъже, пътуващи сами.

Засега кризата остава далеч от централните части на градовете, където на хората, задаващи тона в дебата за бежанците, им харесва да живеят. Ако се разхождаш из търговските райони на Хамбург и Мюнхен, изобщо не би ти минало през главата, че в много общини ситуацията е извън контрол.

Но това състояние на щастливо съжителство може бързо да се промени. Социологът Армин Насехи, който впрочем се застъпва за още повече имиграция, говори за "маскулинизация" на общественото пространство, за която ще трябва навреме да се настроим.

Ще видим как ще реагира просветената Германия, когато в централните части на големите градове започнат да се появят масово хора, които безделничат. За някои по-чувствителни среди по въпроса за отношението към жените думата "маскулинизация" със сигурност не вещае нищо добро.

Вероятно в зелените квартали отношението към бежанеца ще охладнее значително, ако излезе наяве, че той не владее етикета в общуването с жените. Един от парадоксите на имиграцията е и в това, че чужденецът ще бъде желан както от левите, така и от десните, докато неговата чужда същност не започне прекалено много да изпъква.

Ще има конфликти, заяви с невероятна лекота Гьоринг-Екарт по време на дебата в Бундестага за правото на убежище. Тя има ли представа за какво говори? На плещите на младите мъже, които пристигат в Германия, тежи огромен товар. Там, откъдето идват, семейството им очаква те да се реализират по някакъв начин в чуждата страна.

В арабските страни федералната република вече минава за обетована земя - който не успее там, значи нещо с него не е наред. И как тогава ще реагират имигрантите, когато установят, че образованието им е недостатъчно, за да си стъпят на краката? Когато установят, че няма да има жилище, а само нар за спане в някой приют за временно настаняване?

Имиграцията винаги е въпрос на мащаби, но не само защото изисква осигуряване на подслон и помощен персонал. Успехът на интеграцията зависи преди всичко от броя на онези, които идват, защото той ще определи дали изобщо ще им е необходима някаква адаптация. Който може да заложи на това, че в чуждата страна така или иначе има достатъчно негови сънародници, ще се замисли дали му е чак толкова нужно усилието да научи местния език и обичаи.

В миналото Германия с право се гордееше, че отново се е превърнала в нещо като родина за много евреи. Следователно бихме могли да си помислим, че нашите съграждани от еврейски произход гледат на германския идеализъм по отношение на бежанците доста по-скептично, отколкото "професионалните" оптимисти.

Не са чак толкова отдавна времената, когато арабски младежи скандираха пред Бранденбургската врата "Евреите - в газовите камери". Хората, които сега приказват големи думи по токшоу студиата, може да са го забравили - но хората, по чийто адрес се пееха обидните възгласи, определено не са.

В рамките на среща на канцлера с представители на различни сдружения и религиозни общности председателят на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер изтъкна страха у еврейските общности, че в Германия ще се засили "антисемитизмът с арабски произход". Както става ясно от информацията за въпросното събитие, след това изказване се възцарила "неловка тишина".

Според съобщенията канцлерът си записала нещо и после казала: "Трябва да се погрижим за това". Възможно е обаче тези нейни думи й бъдат припомнени по-бързо, отколкото би й се искало.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Германиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gatestoneinstitute.org/6527/migrants-rape-germany
68
0
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Това, че пристигат жени и деца е лъжа. 85% от бежанците са млади мъже на 20-25 години. Смешно е дори да им се вика бежанци, защото това са просто търсачи на късмет, които използваха момента, че Меркел е некъдърен политик и че Европа е един разграден двор.Мисля, че политиката е като махало. Когато се отклони прекалено много на ляво, винаги идва един момент, когато се отклонява и много на дясно. Доколко десните ще получат мнозинство зависи доколко бежанци ще пуснат още в Германия.
67
0
 
16
 
! Отговори
doppelten blitz преди 8 години
Aми как...има едно място с табела на входа : Arbeit macht frei... там ще ги изпратят :)
66
0
 
27
 
! Отговори
АИДЕЕ преди 8 години
"около 70 процента от тези, които пристигат при нас в Германия, са млади мъже, пътуващи сами"- повече от половината са без никакво образования (неграмотни) - няма интеграция!- ще има скок в престъпността - особено изнасилвания- ще има разцвет на простутуцията и незаконната търговияТака е, като не искаха образованите Българи и Румънци... Скоро немците ще се чувстват чужденци в собствената си страна.Сега Хитлер гледа отгоре (или пък отдолу) и реве в кървави сълзи. Какво да правиш - карма.
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ли ще реагират немците? Ами ще пускат жалби, много и за най - различни работи - кражби, обири, изнасилвания, намушквания, каквото се сети човек.
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търпимостта на немския народ вече е изчерпана.Все по-многолюдни стават протестите против ислямизацията.Може би скоро ще се появи новият Адолф и колелото на историята ще се завърти с пълна сила.
63
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При един полет до Ню Йорк се прекачвахме през Мюнхен. Образовани сме, чисти, с езици, спортно облечени поради дългия полет. При повторната проверка за самолета един дебел шваба видях да прави зад нас подигравателни знаци, че сме българи.Поколебах се дали да поставя въпроса но се отказах. Сега този ще види разликата м/у нас и новите германци и съм сигурен, че ще разбере но е вече късно. Изнасилванията в Германия от новите се крият от пресата.Това ще взриви обществото и ще засили расизма и Неофаши
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много подходящ анекдот, 8!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
te sega tam sa kym 2 miliona, a posle 6te doidat i jenite im s *** i 6te stanat 5 miliona. tova germanzite NIAMA da go pozvoliat - nadiavam se.
60
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немски медии съобщават, че в нападенията над емигрантски центрове, разположени в Германия, две трети от участниците са обикновени, неосъждани местни жители. Нещо да ви говори това?
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мин.-председателят на Бавария Хорст Зеехофер критикува Меркел и в интервю в "Билд" казва, че Бавария ще връща бежанци от границата с Австрия. Според него трябва да се определи постоянен контингент в целия свят за жертвите от граждански войни. Американците не може да се преструват, че нямат нищо общо със ситуацията в Сирия, Либия и Ирак. Засега броят на приетите бежанци от САЩ и Франция"граничат с шегата"-казва той. За последния месец в Бавария са влезли през Австрия 225 хил. имигранти.
58
1
 
38
 
! Отговори
Шлаухкуер преди 8 години
Голямо шоу ги чака германците. Трябва да се стягат и да работят здраво, за да дават помощи на тези джихадисти, които посрещаха така радостно.
57
0
 
44
 
! Отговори
Дойче катун преди 8 години
Има в какво да се впрегнат момчетата:-да разглобяват за скрап WV;-да осем...яват, щото местните ги мързи;-да са една от причините за възраждането на фашизма;-да отприщят нечувана вълна от ксенофобия;-да изградят армия безделници, която ще научи на мързел шепата останали работни германци;-да изпеят реквием за EC
56
1
 
9
 
! Отговори
Ми това е реше ие преди 8 години
НА ХОМО, ФЕМИНО И ИМПОТЕНЦИЯТА В НЕМСКОТО ОБЩЕСТВО. КОЙ ДА ОБСЛУЖВА ОГРОМНИЯ БРОЙ ГЕЙЧЕТА И. ЕНАЧЕАНИ ФРАУТА///??? САМО НОВ ВНОС Е РЕШЕ НИЕТО.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами как да реагира... Arbeit macht frei
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да не ни залъгват с приказките, че като се оправело положението в Сирия, щели да се завърнат!
53
1
 
34
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПОВЕЧЕТО ГЕРМАНЦИ ВДЯНАХА КАК МЕРКЕЛ Е "ЗАЩИТИЛА" ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ И ПРЕДПОЛАГАМ НЕ БЕЗПЛАТНО.ПРЕДСТОЯТ НЕБИВАЛИ РАЗМИРИЦИ И КОНФЛИКТИ С БЕЖАНЦИТЕ КОИТО СПОРЕД МЕН СА БОИЦИ НА ИСЛЯМА И БЕЗ ВОИНА ЗАВЛАДЯВАТ ЕВРОПА ПОД ДИКТАТА НА С.А.Щ.
52
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да е тъжно, трябва да кажем: Сбогом, прекрасна Европа!
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как е възможно да си влиятелен политик и да не умееш да преценяваш и предвиждаш резултата от това, което говориш и правиш? Кой ще плаща сега за тази катастрофа, която лека-полека започват да си признават, но прехвърлят вината и отговорността на други?
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всички наричат тези хора мигранти?Миграцията е процес на сезонно придвижване в противоположни посоки.Тези хора са емигранти.Те отиват там за постоянно.